ua en ru

Медведчук сумнівається, що єдиний шлях України це євроінтеграція

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук на своїй сторінці в ЖЖ розкритикував заяву Фукуями про те, що шлях України лежить тільки в ЄС. Нагадаємо, Френсіс Фукуяма став відомий в 1989 р. після виходу статті, в якій він заявив про "кінець історії", розуміючи під цим всесвітнє торжество ідей лібералізму та демократії. "Я наполягаю, що ліберальна демократія може являти собою " кінцевий пункт ідеологічної еволюції людства "і" остаточну форму правління в людському суспільстві", будучи тим самим "кінцем історії", - писав у той час Фукуяма .

Медведчук нагадав, що Гегель вважав Прусська держава цілковитою реалізацією політичного ідеалу і жорстоко помилявся. Політик з іронією висловився і про точку зору Фукуями . "Навіть ніяково говорити про те, помилявся чи Френсіс Фукуяма. Ліберальна демократія восторжествувала настільки , що для її остаточної перемоги довелося розбомбити квітучу Югославію (у Європі тоді говорили про "гуманітарних бомбардуваннях" ), а потім розчленувати Сербію , під брехливим приводом окупувати Ірак , вести криваву й безглузду війну в Афганістані , влаштувати криваву бійню в Лівії. Тепер на черзі - Сирія " , - сказав Медведчук.

Проаналізувавши політику США в останнє сторіччя , політик звернув увагу на дії американців у В'єтнамі. Медведчук підкреслив , що зараз американські бомби "несуть світові демократію та лібералізм. В результаті багаторазово посилюються і навіть претендують на владу в деяких країнах такі записні ліберали і демократи, як таліби, брати- мусульмани, Аль - Каїда і т.д.".

Щодо сценарію, який пропонує Україні Фукуяма, політик висловився однозначно. "Одне зрозуміло - коли про відсутність у України іншого шляху, крім інтеграції з ЄС, говорить такий "провидець" , як Фукуяма , значить, шанси на виконання цього сценарію невеликі. Навіть після підписання Угоди про асоціацію з ЄС" , - упевнений Медведчук.