ua en ru

Медведчук розповів про переговори по звільненню Савченко

Лідер "Українського вибору" і спецпредставник з гуманітарних питань в Тристоронньої контактній групі Віктор Медведчук розповів про те, як проходили переговори по звільненню Віри Савченко та інших українців, утримуваних в РФ, передають українські ЗМІ.

За словами політика, в ніч з 27 на 28 квітня до нього звернулася Ірина Геращенко і попросила допомогти Вірі Савченко, затриманій при перетині російського кордону по дорозі в Україну.

"Я отримав інформацію про цю ситуацію практично вночі, і необхідно було дочекатися ранку. Оскільки Віра Савченко перебувала разом з представниками консульства України, вони допомогли їй, давши можливість залишатися в автомобілі, користуючись дипломатичною недоторканністю… З'явилася можливість зв'язатися з представниками керівництва Російської Федерації. Я звернувся з проханням дати можливість Вірі Савченко безперешкодно покинути територію Російської Федерації. Прохання було задоволено…", — розповів Медведчук.

За його словами, незважаючи на кримінальне переслідування Віри Савченко російськими правоохоронцями, він зміг домовитися з керівництвом РФ про відвідування Вірою судових засідань по справі її сестри.

"Коли в ніч з 27 на 28 квітня виник такий інцидент, я нагадав про домовленості російській стороні, і після цього Віра Савченко отримала можливість повернутися в Україну", — сказав політик.

Він також високо оцінив шанси засуджених у Росії Солошенка і Афанасьєва найближчим часом повернутися в Україну.

"На прохання президента України я веду переговори про звільнення Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва…У другій половині квітня цього року я провів у Москві два раунди переговорів, обговорюючи умови обміну Солошенка та Афанасьєва і на осіб, у яких зацікавлені в Російській Федерації. Можу сказати, що шанси на їх звільнення і повернення в Україну найближчим часом дуже високі", — зазначив політик.