ua en ru

Медведчук розкритикував соцполітику влади щодо переселенців

Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук назвав "дискримінаційними" норми постанови №365 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам", прийнятого Кабінетом міністрів України 8 червня 2016 року. Про це він написав у своєму блозі.

" Як відомо, постановою Кабміну № 365 внесені серйозні зміни в Порядок призначення (поновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (встановлений ще в листопаді 2014 Постановою КМУ № 637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам") та затверджено Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування", - написав політик

Він також підкреслив, що один з пунктів даного нормативного акта вимагає "фізичної ідентифікації": щоб переселенець, якого не виявилося вдома на момент проведення перевірки, у триденний термін підтвердив свою присутність на місці реєстрації.

"Дискримінаційні норми постанови №365 обурюють не тільки переселенців, але і правозахисників. У відомої благодійної організації "Схід SOS" попереджають, що слід очікувати ускладнення і без того непростих процедур оформлення та відновлення соціальних виплат для переселенців", - заявив Віктор Медведчук.

При цьому, на його думку, ряд положень постанови Кабміну суперечить міжнародним нормам.

"В урядовій постанові йдеться не тільки про адресної допомоги ВПЛ на оплату оренди житла, але і про всіх інших видах соціальної допомоги від держави: пенсії за віком та інвалідності, допомоги одиноким матерям і малозабезпеченим сім'ям. Цією постановою уряд офіційно підтвердило: пенсії та іншу соціальну допомогу будуть отримувати лише ті українці, які виїхали з ОРДО і ОРЛО. А це означає, що Київ порушує міжнародні норми", - підкреслив голова "Українського вибору".