ua en ru

Медведчук провів паралель між Евромайданом в Україні і "Арабською весною" в Лівії

"Арабська весна" в якості однієї зі складових процесу "кольорових революцій" потерпіла повну поразку. Аналогічні процеси характерні і для сучасної України. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Соціальна ситуація на початок 2014 року була у нас гіршою, ніж в Лівії напередодні повалення режиму Каддафі. Однак наслідки "арабської весни" і Евромайдана надзвичайно схожі: зниження рівня життя, озброєний громадянський конфлікт, підрив територіальної цілісності, посилення ідеологічного радикалізму", - зазначив він.

За словами політика, не в останню чергу це пов'язано з тим, про що писали італійський соціолог і економіст Джованні Аррігі і британсько-американський географ Девід Харві: внаслідок підйому економіки Східної Азії Захід поступово втрачає якості "справжнього гегемона". Проте він при цьому зберігає значні можливості щодо забезпечення свого військово-політичного панування.

Медведчук підкреслив, що одним із симптомів втрати "справжньої гегемонії" є нездатність контролювати зміни, що відбуваються в контрольованих країнах, і тим більше направляти їх в позитивне русло, а другий симптом - це дефіцит коштів, що спрямовуються на підтримку таких країн. "Маючи на меті за рахунок київського Евромайдана пересунути розділові лінії в Європі на схід, західні країни на сьогодні не виявляють будь-якого серйозного бажання надати допомогу роздирається кризою і страждає від кровопролитного громадянського конфлікту Україні навіть в газовому питанні. А що виникли при їх активній сприяння розбратів в Лівії, що в Україні - несть числа", - додав він.