ua en ru

Медведчук прокоментував ситуацію з обміном полоненими

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук прокоментував ситуацію з обміном полоненими. Про це йдеться в його блозі на сайті "Українського вибору".

"Українська сторона в черговий раз в грудні 2015-го (а це робилося фактично щомісяця протягом минулого року і залишалося без відповіді) поставила перед Донецьком і Луганськом питання про подання об'єктивної і достовірної інформації про розшукуваних нами людей. Мова йде про 761 зниклих безвісти і 138 утримуваних осіб, 130 з яких, за нашими даними, знаходяться на території ОРДО і ОРЛО", - заявив він.

В грудні 2015 року, за словами політика, також пропонувалося зробити обмін у форматі «25 на 25, а 6 січня заявили про готовність віддати 36 осіб, щоб отримати 25 українських військовослужбовців і цивільних осіб

"Відповіді на цю пропозицію ми досі не отримали, хоча в січні неодноразово нагадували представникам ОРДО і ОРЛО про нашу ініціативу", - заявив він.

Медведчук зазначив, що всі процеси, пов'язані з обміном утримуваних осіб, є дуже складними в першу чергу з моральної точки зору.

"Механізми цих обмінів, спори, усунення перешкод, а головне, тривале і виснажливе очікування наносять величезну моральну шкоду всім тим, хто став заручником цієї ситуації, - самим позбавленим волі, їх рідним і близьким... В Україні є особи, уповноважені на ведення переговорів. Це, зрозуміло, не виключає участі багатьох інших осіб з числа активістів, представників громадських організацій, які можуть і хочуть допомогти в цьому процесі. Але давайте робити це таким чином, щоб не загострювати і без того складну ситуацію, пов'язану з обміном. Давайте ставити в главу кута життя і здоров'я наших людей і боротися за їх швидке повернення додому, а не стрясати повітря гучними заявами і бездарними звинуваченнями. Тільки в цьому випадку у нас все вийде", - резюмував він.