ua en ru

Медведчук закликав відновити діалог між Києвом та Варшавою

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук закликав відновити діалог між Києвом і Варшавою. Про це йдеться в його блозі на сайті руху.

"В останні півроку Варшава - один з найактивніших євроадвокатів України в недавньому минулому - демонструє скептично-насторожене ставлення до євронаціленої київської влади. Причому охолодження між нашими країнами почалося ще до перемоги на президентських виборах представника партії "Право і справедливість" Анджея Дуди. Каменем спотикання на шляху розвитку добросусідських відносин між Києвом та Варшавою стало голосування в стінах ВР за закон про героїзацію учасників ОУН-УПА", - заявив він.

Політик зазначив, що в свій час і з боку України, і з боку Польщі було докладено чимало зусиль для того, щоб згладити наслідки етнополітичного конфлікту.

Медведчук підкреслив, що встановлення історичної правди та відновлення справедливості вимагають засудження подій тих років.

"Ми повинні засудити знищення мирних поляків українськими націонал-радикальними організаціями на Волині, і мирного українського населення в результаті так званих "акцій відплати за "Волинь" і "превентивних акцій", які здійснювали польські збройні формування", - заявив він.

За його словами, героїзація воїнів ОУН-УПА, вшанування націонал-патріотів, потурання радикальним угрупованням призвело до того, що тема "Волинської трагедії" і питання, кому належить ця земля, знову стають каменем спотикання у розвитку українсько-польських відносин.

"Сьогодні Києву та Варшаві необхідно діяти злагоджено і конструктивно. Не сіяти ворожнечу, не провокувати протистояння, а засудити спроби націоналістичних рухів звести рахунки, взяти реванш. Нам потрібно відновити діалог, і тут може стати в нагоді досвід взаємодії, який був накопичений з 2003 року. Зараз як ніколи актуальна формула "пробачити і попросити вибачення", вже не раз довела свою ефективність, про що свідчить світова історія", - резюмував він.