ua en ru

Медведчук: без допомоги світової спільноти Україна не зможе відновити інфраструктуру Донбасу

Без допомоги світової спільноти Україна не зможе реконструювати зруйновані підприємства та інфраструктуру Донбасу. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Одна з помітних тенденцій останнього часу - спроба Організації Об'єднаних Націй активізувати зусилля, спрямовані на те, щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі", - заявив він.

Зокрема, за словами політика, на початку листопада на непідконтрольних Києву територіях побував заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Брайен. Крім цього, у вересні на Донбасі побував спеціальний доповідач ООН з питання про позасудові і довільні страти Крістоф Хейнс.

"Вся ця активна діяльність, безсумнівно, може розглядатися як важливий сигнал: міжнародне співтовариство не бажає миритися з гуманітарною кризою на Донбасі. Однак, і про це не можна забувати, гуманітарна діяльність міжнародних організацій завжди носить обмежений характер. Ні ООН, ні МКЧХ не в змозі повністю вирішити проблеми біженців і мирних жителів, постраждалих від обстрілу. Дії міжнародних організацій можуть бути лише хорошою підмогою для самого українського суспільства, яке повинно докласти всі зусилля, щоб подолати цю гуманітарну кризу", - заявив Медведчук.

У зв'язку з цим він звернув увагу на постанову Кабінету міністрів № 595 "Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької і Луганської областей", яку назвав "антиконституційною".

"Потім варто скоординувати зусилля провідних благодійних фондів країни і добровольців, щоб допомогти потерпілому цивільному населенню. І в першу чергу тим людям по обидві сторони лінії розмежування, які позбулися даху над головою і засобів до існування, а також найбільш невлаштованим переміщеним особам. Україна зараз потребує не тільки і не стільки свідомо обмеженою за своїми масштабами гуманітарної допомоги ООН і МКЧХ з їхніми, нехай і вкрай важливими в даний момент продовольчими пайками, скільки в значних коштах для відновлення і реконструкції зруйнованих підприємств та інфраструктури Донбасу. І ось тут справді можна говорити про важливу роль світового співтовариства, тому що вирішити цю задачу самостійно Україна з її вкрай ослабленою економікою апріорі не зможе", - додав політик.

Медведчук підкреслив, що подібні пропозиції вже звучали. Зокрема, він нагадав про ініціативи Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва щодо створення Фонду відновлення Донбасу.

"Проте очевидно, що такого роду починання не можуть бути реалізовані, якщо наші європейські партнери не готові взяти на себе особливу фінансову відповідальність", - резюмував лідер "Українського вибору".