ua en ru

Медведчук: Пік економічного спаду ще не пройдений

Пік економічного спаду ще не пройдений. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Економічні ж відомства нестримні у своєму оптимізмі. Мінекономрозвитку заявляє, що, "як свідчить динаміка останніх місяців, період пікового зростання цін в Україні вже пройдено. У III-IV кварталах 2015 року збережеться невисока інфляційна динаміка, обумовлена обмеженістю попиту, відносної валютної стабільності, жорсткою фінансовою політикою з незначним прискоренням у вересні-жовтні на тлі підвищення цін/тарифів на електроенергію, гарячу воду та опалення". Таким чином, Мінекономрозвитку, по суті, заздалегідь попереджає: готується чергове підвищення тарифів ЖКГ, і цей фактор стане визначальним у розгоні нового витка інфляції. На цьому тлі заява міністерства про те, що "період пікового зростання цін в Україні вже пройдено", виглядає досить непереконливо", - заявив він.

За словами політика, відповідно до затвердженого днями прогнозом Кабміну на наступний рік, інфляція в 2016-му становитиме 12-14,7%.

"На прогнози Кабміну взагалі важко орієнтуватися. Досить згадати плановані їм показники на поточний рік. Та й прогноз на майбутній - зростання ВВП на 2% - викликає тільки здивування. Спостерігається послідовне падіння у всіх секторах економіки, а "фахівці" Кабміну побачили перспективи зростання. Де?! На жаль, доводиться констатувати, що падіння економіки і зростання цін продовжаться. Пік економічного спаду, на жаль, ще не пройдено", - додав він.