ua en ru

Медведчук: падіння обсягів споживання продовольства виявилося катастрофічним

Падіння обсягів споживання продовольства виявилося катастрофічним. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Коли статистика оперує вартісними показниками, в них легко заплутатися. Тим більше, що так звані зіставні ціни напряму залежать від оцінки рівня інфляції, а її показники у Держстату та незалежних експертів суттєво відрізняються. Інша справа - натуральні показники, наприклад, обсяги продажу продовольчих товарів у роздрібній мережі. Порівнявши показники продажів за дев'ять місяців 2014 року і за той же період 2015-го, побачимо, як реально змінилися в країні обсяги споживання продовольства. Результати виходять більш ніж тривожні. За всіма основними складовими продуктового кошика споживання знизилося, і значно", - заявив він.

За словами політика, "споживання основних продуктів харчування в країні за рік знизилось на 16-32%".

"Оскільки Україна й раніше була, скажемо чесно, країною небагатою, таке обвальне зниження споживання продуктів харчування означає тільки одне - вже явно проявляються перші ознаки початку голоду...", - додав він.

Медведчук вважає, що "основна причина скорочення споживання продовольства в країні - його дорожнеча в зіставленні з доходами населення". Сільгоспвиробники посилаються на поганий урожай 2015-го і інші об'єктивні причини зростання цін, додав він.

До цих факторів цінового зростання, на думку політика, слід додати також безперервний переділ власності, глибоко антисоціальну політику уряду в цілому - тарифи ЖКГ, пенсії, зарплати бюджетників і т. д.

"Зміна ситуації на краще, таким чином, можливо тільки при кардинальній зміні уряду і його скасування антинародного курсу, згубного для України", - резюмував він.