ua en ru

Медведчук: Скасовуючи вибори на Донбасі, влада піклується про власні політичні інтереси

Влада дбає про власні політичні інтереси в питанні виборів на Донбасі. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Політик зазначає, що провладні сили не приховують свого небажання проводити вибори на Донбасі.

"Громадянам України, які живуть у двох східних областях, не тільки відмовляють у гарантованому Конституцією праві обирати і бути обраними", - підкреслив він.

За словами політика, українців збираються позбавити також закріпленого в основному законі права "здійснювати владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування".

"Сьогодні влада виправдовує своє небажання проводити вибори на Донбасі "неможливістю дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ, терористичною загрозою, необхідністю забезпечення безпеки громадян України". Однак причина - в іншому. Влада, яка має намір скасувати вибори на Донбасі, піклується не про безпеку людей, а про власні політичні інтереси. Провладні сили прекрасно розуміють, що Донбас - як підконтрольний, так і непідконтрольний Києву - не підтримує політику євроінтеграторів. А тому намагаються зірвати народне волевиявлення на Сході України", - заявив він.

Медведчук вважає, що таке ставлення - це "шлях у нікуди, до правового нігілізму і встановлення диктатури".

"Громадяни демократичної держави мають невід'ємним правом вільно обирати владу. У той же час демократична держава зобов'язана забезпечити своїм громадянам можливість безперешкодної реалізації цього права. І не створювати небезпечні прецеденти, які пізніше дадуть можливість скасовувати під надуманим приводом вибори в будь-якому іншому регіоні країни", - резюмував політик.