ua en ru

Медведчук: особливий статус Донбасу є ключовим моментом для врегулювання конфлікту в регіоні

Особливий статус Донбасу є ключовим моментом для врегулювання конфлікту в регіоні. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Коли мова йде про врегулювання конфлікту на Донбасі, українська влада, зазвичай дослухається до рекомендацій Заходу, вважає за краще не слідувати порадам лідерів світового співтовариства. Як відомо, на переговорах «нормандської четвірки» в Парижі президенти України, Росії, Франції та канцлер Німеччини прийшли до згоди в принципово важливих питаннях - про вибори і особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Зокрема Франсуа Олланд підкреслив, що особливий статус регіонів сходу України набуде чинності відразу після успішного завершення місцевих виборів на Донбасі, а Ангела Меркель повідомила, що цей статус повинен бути зафіксований в Конституції України", - заявив політик.

За його словами, сьогодні "весь світ підтримує Мінські угоди, де чітко прописані зобов'язання сторін для досягнення міцного і стійкого миру в Україні, і визнає їх безальтернативність".

"Особливий статус - поряд з припиненням вогню, відведенням озброєнь, відновлення економічних зв'язків, конституційною реформою, місцевими виборами, амністією учасників подій на Донбасі і відновленням контролю над державним кордоном є одним з ключових моментів для врегулювання конфлікту в регіоні. Хочеться вірити, що українські політики все ж прислухаються до рекомендацій світових лідерів і приступлять до виконання Мінських угод. Тому що це єдиний спосіб зберегти територіальну цілісність і відновити мир в Україні", - резюмував Медведчук.