ua en ru

Медведчук звинуватив нардепів за невиконання коаліційної угоди

Боротьба з корупцією була задекларована у коаліційній угоді, підписаній 21 листопада 2014 р., як одна з найважливіших і першочергових завдань влади. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Політик нагадав, що, згідно з текстом коаліційної угоди, з січня 2015 року планувалося "створення Національного антикорупційного бюро України" та "проведення відкритого конкурсного відбору директора": антикорупційне бюро створено, а ось його голова досі не обрано.

На думку Медведчука, процес виборів може затягнутися на невизначений час.

"Децентралізація влади - ось ще одна гучна обіцянка українських політиків", - зазначив він. Медведчук зазначив, що Верховна Рада VII скликання, яка прийняла Меморандум згоди і миру в травні 2014 р., давно розпущена, парламент "перезавантажений", депутати ВР VIII скликання успішно роздають нові обіцянки, а заявленої децентралізації як не було, так і немає.

Що стосується коаліційної угоди, зазначив лідер "Українського вибору", то до кінця першого кварталу повинен був бути виконаний ряд заходів в сфері фінансової децентралізації. "Дійсно, зміни в Бюджетний і Податковий кодекси вже прийняті, однак ні про яку бюджетної децентралізації та фінансової самостійності регіонів мови і бути не може. Експерти відзначають, що місцеві бюджети недоотримують 100-200 млрд грн через провал реформ у сфері фінансової децентралізації", - додав він.

Медведчук також відзначив, що немає реформ і в інших сферах. "Розробка концепції розвитку сільських територій, відмову від змішаної виборчої системи, стимулювання альтернативної енергетики, зміни в закон про Державний земельний кадастр - всі ці та інші обіцянки були задекларовані в угоді на перший квартал цього року, але так і не виконані", - нагадав політик.
В цілому, додав політик, за інформацією АПУ, з 290 зобов'язань, прописаних у Коаліційній угоді, виконано лише 15, тобто 5,2%. "Такі результати роботи єдиної команди від влади. Відразу скажу: назвати це роботою складно.

Скоріше це імітація діяльності за принципом "роздати обіцянки - пафосно відзвітувати - і знову роздати обіцянки", - підкреслив Медведчук.