ua en ru

Медведчук назвав введенням цензури заборону на ретрансляцію російських каналів в Україні

Ініціативи Нацради з телебачення і радіомовлення, що передбачають тотальну заборону російських ЗМІ, порушують ст. 15 Конституції України, норми Законів "Про телебачення і радіомовлення", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про інформацію", покликаних забезпечити свободу ЗМІ в Україні та доступ до інформації громадян країни. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" написав лідер руху Віктор Медведчук.

Політик зазначив, що чиновники ОБСЄ висловили стурбованість відключенням українських телеканалів у Луганську і Криму, але при цьому в організації проігнорували ініціативи Києва з введення жорсткої цензури в українському інформаційному просторі.

"Ще в березні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до провайдерів з рекомендацією припинити ретрансляцію російських телеканалів "Вести", "Росія 24", "ОРТ" (Перший канал всесвітня мережа), "РТР Планета", "НТВ-Мир". А через кілька місяців від побажань і рекомендацій перейшла до категоричних вимог і заборон", - нагадав політик.

Також Медведчук здивований тим, що єврочиновники ніяк не відреагували на заклик МВС України заборонити в'їзд в Україну та країни Євросоюзу 300 російським журналістам.

"Демократична Європа і прогресивна українська громадськість знову промовчали. Не чути ні "Репортерів без кордонів", ні руху "Стоп цензурі!", ні цивільних громадських організацій", - додав він.

Політик підкреслив, що настільки безпрецедентне посилення цензури становить загрозу розвитку свободи слова і демократії в Україні. "Члени Нацради - органу, що є непідконтрольним та непідзвітним суспільству, - наділені правом вирішувати, які теми в інформаційному просторі України слід обговорювати, а які - вважати табуйованими, які джерела інформації заслуговують довіри, а які є "ворожою пропагандою"", - констатував він.