ua en ru

Медведчук назвав умови для підтримки ініціативи Яценюка стосовно референдуму

Громадський рух "Український вибір" готовий підтримати ініціативу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо проведення всеукраїнського референдуму з питання внесення змін до Конституції. Про це у своєму блозі на сайті руху написав лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук.

"Наш рух готовий підтримати прем'єра, якщо будуть виконані три умови, які гарантують, що обіцяний референдум пройде згідно букви і духу закону", - зазначив Медведчук.

По-перше, вважає політик, необхідно прийняти новий закон про всеукраїнський референдум за народною ініціативою, оскільки чинний закон, прийнятий ще за часів екс-Президента Віктора Януковича, не витримує ніякої критики.

"Для того щоб не було зволікань з прийняттям нового закону, "Український вибір" пропонує розроблений експертами-правниками руху законопроект "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою", - зазначив Медведчук

По-друге, на думку громадського діяча, необхідно негайно напрацювати зміни до Конституції.

"По-третє, у всеукраїнському референдумі мають приймати участь всі українці, в тому числі і жителі тієї частини Донбасу, яку народні обранці своїм недавнім рішенням визнали окупованою", - підкреслив він.

Медведчук додав, що провести референдум на Донбасі буде можливо тільки в тому випадку, якщо там встановиться мир. "Для цього слід врегулювати конфлікт на Сході України, чітко і послідовно виконуючи всі пункти мінської угоди", - зазначив він.

"До тих пір, поки не буде прийнятий новий закон про всеукраїнський референдум, поки не будуть напрацьовані зміни до Конституції, поки не буде встановлено по всій країні мир, заяви Яценюка про те, що народ повинен приймати новий Основний Закон на референдумі, залишаться всього лише політичним піаром", - упевнений Медведчук.