ua en ru

Медведчук: Мир на Донбасі переконає ЄС надати Україні безвізовий режим

Мир на Донбасі переконає ЄС надати Україні безвізовий режим. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Українська влада запевняє: вже можна вести мову про перспективу запровадження безвізового режиму з ЄС з майбутнього року. Говорять про це і європейці. Правда, щоб претендувати на отримання безвізового режиму, Києву ще потрібно прийняти низку законів, але вони не настільки принципові, щоб викликати конфлікти в парламенті", - відзначає він.

Політик зазначив, що ситуація в даному питанні ускладнюється ще і міграційною кризою в ЄС в останні місяці.

"У Європі давно вже ніхто не має ілюзій з приводу стану економіки України. Всі знають і про велику кількість переселенців з Донбасу, які так і залишилися невлаштованими - без роботи, постійного житла і необхідних засобів до існування", - додав він.

На думку Медведчука, для європейців важливим є те, що економіка України продовжує падати, а головне, залишається неврегульованим збройний конфлікт на Донбасі.

"Це означає, що ризики зберігаються і в будь-який момент можливе відновлення військових дій, наслідком чого може стати потік мігрантів з України в Європу. Причому в цьому випадку українців не можна буде розглядати як економічних мігрантів, вони будуть відповідати всім критеріям, необхідним для надання статусу біженців", - додав він.

"Думаю, цілком очевидно, що швидко зупинити падіння економіки України і тим більше забезпечити її зростання неможливо, на це потрібні роки. А от домогтися миру на Донбасі можна набагато швидше. Більш того, мир - це і є головна і необхідна умова відновлення країни. І саме світ переконав би європейців у тому, що Україні можна надати безвізовий режим. Адже в ЄС чудово розуміють: якщо знову поновляться бойові дії, ніякими антикорупційними і антидискримінаційними законами потік біженців не зупинити. Але проєвропейська влада в Києві до реального мирного врегулювання поки не прагне. А отже, зменшуються і шанси на отримання країною безвізового режиму", - резюмував політик.