ua en ru

Медведчук: Мін'юст створює видимість правомірності проекту Угоди про асоціацію

У Ялті 14 серпня на міжнародній конференції "Економічні та правові наслідки підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС для її взаємин з країнами Митного союзу" лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук озвучив правову оцінку роз'яснень Міністерства юстиції України щодо відповідності Конституції України проекту угоди про асоціацію між Україною та ЄС і його державами-членами, Документ підготували провідні фахівці центру "Правова держава", які раніше зробили висновок про невідповідність проекту Угоди про асоціацію цілому ряду статей Конституції України. "Фактично, щоб підписати цю угоду, необхідно змінити статті чотирьох розділів Основного закону України", - заявив Медведчук.

"Український вибір" на сайті руху опублікував правову оцінку роз'яснень Міністерства юстиції України щодо відповідності Конституції України проекту Угоди про асоціацію. Так, згідно з висновком юристів, сама резолюція Мін'юсту некоректна, оскільки всякого роду "аналізи" і "роз'яснення" в порядку тлумачення положень проектів міжнародних угод не входять в сферу компетенції Мін'юсту. "Використання такої форми правозастосування в даному випадку є ні чим іншим, як способом інформаційного супроводу для створення видимості правомірності зазначеної Угоди, завідомо суперечить Конституції України", - йдеться у висновку "Правової держави". Також у висновку зазначається неспроможність тверджень Мін'юсту про підписання Угоді на паритетних засадах, виходячи з того, що воно суперечить Основному закону України. Зокрема, Угода передбачає створення міжнародних органів управління (Ради асоціації та Комітету асоціації), які, по суті, є для України наддержавними. А це, у свою чергу, вимагатиме змін 1 розділу Основного закону - статей 1,2,5,8,17, що визначають принципи незалежності держави, відповідно до яких сувереном і єдиним джерелом влади є народ, визнається і діє принцип верховенства права, а Конституція України має найвищу юридичну силу.

У документі наголошується, що внесення змін до 1 розділ Конституції вимагає особливої ​​процедури - 300 голосів народних депутатів на першій сесії, а також проведення всеукраїнського референдуму. "Природно до листопада це зробити неможливо - ні теоретично, ні практично, - акцентує лідер "Українського вибору". - Таким чином, підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом не може бути підписана, оскільки окремі положення і норми суперечать Основному закону України і без його зміни таке підписання тягне недійсність даного міжнародного договору".