ua en ru

Медведчук: Корупція і відсутність реформ "заганяють у тінь" українських підприємців

Корупція та відсутність реформ заганяють у "тінь" українських підприємців, а також змушують інвесторів "бігти" з країни. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

Він зазначає, що в світовому рейтингу Doing Business-2016, що визначає ступінь легкості ведення бізнесу в різних країнах, Україна зайняла 83-е місце, піднявшись на 13 позицій. При цьому, за словами Медведчука, у підприємців в Україні результати дослідження викликали "когнітивний дисонанс". Скептично поставилися до високих показників України в рейтингу Doing Business-2016 і експерти.

Крім цього, він підкреслив, що, підвищивши позиції України за одними показниками, експерти Світового банку знизили її рейтинги за іншим: отримання дозволів на будівництво, ситуації з забезпеченням виконання контрактів, захист міноритарних інвесторів, оподаткування.

"І навіть ті показники, за якими Україна поліпшила свої позиції, не завжди можуть бути предметом гордості. Наприклад, за процедурою підключення до системи електропостачання країна начебто трохи піднялася в рейтингу, але все одно займає лише 137-е місце... Хотілося б задати питання прем'єру: а хто в цьому винен? Чому його "реформаторська" команда за півтора року так нічого і не зробила для того, щоб змінити систему?" - заявив політик.

Також Медведчук зазначає особливості взаємодії підприємців з фіскальними органами.

"Податковий тиск, свавілля фіскалів, проблеми в судах і прокуратурі - такі особливості ведення бізнесу по-українськи. А головне - масштаби корупції, що стоїть за всім цим. "Корупція все ще залишається великою проблемою. Попереду ще багато роботи", - зазначає директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Чімяо Фан, який, незважаючи на поліпшення позицій України у світовому рейтингу, вважає, що реформи просуваються недостатньо швидко. І в цьому з ним погодиться кожен підприємець, який намагався чесно і прозоро будувати бізнес в Україні. Тотальна корупція і відсутність реформ не тільки заганяють у "тінь" українських підприємців, але й змушують іноземних інвесторів бігти з України. І ніякі рейтинги і запевнення українських "реформаторів" не зможуть переконати підприємців у тому, що в Україні покращилися умови для ведення бізнесу, поки люди самі не відчують це", - резюмував він.