ua en ru

Медведчук: команда Яценюка не несе ніякої відповідальності за провал реформ

Команда прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка не несе ніякої відповідальності за провал реформ, навіть політичної. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"11 грудня закінчується термін імунітету Кабміну Яценюка. Відчуваючи близькість відставки (причин для якої більш ніж достатньо, і Арсеній Петрович це прекрасно знає), глава "реформаторського" уряду розгорнув у ЗМІ активну кампанію, щоб будь-якою ціною втриматися у прем'єрському кріслі. Ось і "недільні десятихвилинки" Яценюка все більше нагадують сеанси телегіпнозу. Послухати прем'єра - як зростають економічні показники, підвищується рівень соціального захисту, проводяться реформи і ведеться боротьба з корупцією, - так Україна вже давно стала процвітаючою європейською державою", - заявив він.

За словами Медведчука, "уникнути дефолту в розумінні пана Яценюка означає перекласти тягар розплати за борги на плечі майбутніх поколінь українців".

"Таке розрекламоване списання 20% державного боргу України - не що інше, як відстрочка по виплатах. Списувати заборгованість лихварі не мають наміру, з 2021 року протягом 20 років наша країна повинна буде повертати багатомільярдні суми іноземним позикодавцям. А у разі зростання реального ВВП більш ніж на 3% ці суми в кілька разів перекриють те, що сьогодні нам нібито списали. Іншими словами, Україна опиниться в борговій залежності від кредиторів до 2040 року", - зазначив політик.

Він також звернув увагу на заяви прем'єра про стабілізацію економічної ситуації в країні, наповненні бюджету, чесних виборах та реформи у правоохоронній системі.

"Але, як не дивно, ні за провал реформ, ні за відверту брехню прем'єр і його команда не несуть ніякої відповідальності. Навіть політичної. Хоча це вважається нормою в демократичних європейських країнах. Приміром, минулого тижня після акцій протесту в Бухаресті прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта добровільно склав з себе повноваження. Але чинити так, як чинять члени демократичних урядів в європейських країнах, український прем'єр не вважає доцільним. Його "європейськість" закінчується там, де починається боротьба за владу. А через Арсеній Яценюк вважає за краще не помічати ні прагне до нуля рейтингу очолюваної ним політсили, ні катастрофічного падіння рівня довіри людей до нього особисто. І вперто продовжує мертвою хваткою тримається за прем'єрське крісло. Розраховує на ефективність щотижневих телесеансів гіпнозу? Але українців не обдуриш - вони щодня стикаються з суворою реальністю, намагаючись вижити в "реформованої" країні", - резюмував лідер "Українського вибору".