ua en ru

Медведчук: Київ навіть не спробував почати діалог з "представниками Донбасу"

Київ, незважаючи на заклики європейських чиновників, навіть не спробував почати діалог з "представниками Донбасу".

Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Київ так і не перейшов до виконання політичної складової Мінських угод, незважаючи на те, що на Донбасі з 1 вересня дотримувалося перемир'я, здійснювався відведення озброєння від лінії розмежування і проводився обмін полоненими (на жаль, обміняти незаконно утримуваних осіб у форматі "всіх на всіх", як це передбачено пунктом 6 "Комплексу заходів по виконанню Мінських угод", сьогодні не представляється можливим). Помилування і амністія шляхом введення в чинність закону, що забороняє "переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької і Луганської областей", передбачені пунктом 5 "Комплексу заходів...", однак цей пункт українською стороною не виконаний. Як не виконані і інші пункти Мінських угод", - заявив політик.

Він також зазначив, що згідно з "Комплексом заходів з виконання Мінських угод", вибори повинні бути проведені з дотриманням відповідних стандартів ОБСЄ під час моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ".

"Це визнали і світові лідери. Проте Київ, незважаючи на заклики європейців, навіть не спробував почати діалог з представниками Донбасу і відклав рішення питання про проведення виборів на невизначений час. Втім, як і виконання інших пунктів "Комплексу заходів по виконанню Мінських угод". А тому є всі підстави вважати, що розмови про неефективність Мінських угод в той час, коли Україна не виконала взяті на себе зобов'язання, свідчать лише про небажання офіційного Києва їх виконувати", - резюмував Медведчук.