ua en ru

Медведчук: ЄС неодноразово давав зрозуміти, що в питаннях енергетики має намір відстоювати лише власні інтереси

Лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук вважає, що Україна пожинає плоди своєї недалекоглядної проєвропейської політики .

«Підписання Енергетичної хартії з Європейським союзом в 2010 році стало стратегічною помилкою: взявши на себе серйозні зобов'язання, Україна натомість отримала лише примарні перспективи у вельми і вельми неозорому майбутньому. Тепер це визнали і у вищих ешелонах влади: президент України офіційно заявив, що наша країна розглядає можливість «вийти з Третього енергопакету ЄС», - пише політик у своєму блозі на сайті «Кореспондент» .

За словами Медведчука, угода про Європейське Енергоспівтовариство передбачає право на захист власних інтересів кожної зі сторін , однак Європейський союз неодноразово давав зрозуміти, що в питаннях енергетики має намір відстоювати лише власні інтереси.

«В результаті Україна зіткнулася з горезвісними подвійними стандартами. Сьогодні мова йде про будівництво газопроводів з Росії до Європи в обхід України. Таким чином Росія диверсифікує свої ризики в газовій сфері, збільшує можливості прокачування блакитного палива. (Варто зазначити , що РФ не ратифікувала Третій енергопакет, заявивши, що він не відповідає інтересам російських компаній. ) В Україні небезпідставно побоюються, що поява обхідної труби знизить завантаження потужностей вітчизняної ГТС. Вже сьогодні обсяг транзиту блакитного палива через Україну знизився з 120 млрд. кубометрів до 70 млрд. кубометрів. Подальше падіння транзиту загрожує і збитками , і технологічними проблемами із забезпеченням газом споживачів» , - пише лідер «Українського вибору».

При цьому Віктор Медведчук вважає , що це йде врозріз з інтересами офіційного Києва, про що не один раз було заявлено в ході зустрічей з єврокомісарами .

«Проте представники ЄС не тільки закривають очі на проблему (ось воно , вибіркове тлумачення єврочиновниками умов угоди ) , але навіть беруть участь у будівництві «Південного потоку» в обхід України: нещодавно Росія і Сербія розпочали будівництво сербської частини цього газопроводу. У сформованих обставинах Україна зобов'язана гідно відповісти псевдопартнерам і вийти з ЄЕС. Відмова від зміцнення співпраці з Росією, одним зі світових лідерів в енергетичному (зокрема , нафтогазовому ) секторі , - вкрай недалекоглядне рішення. Тільки партнерські відносини з РФ могли б посилити позиції України на ринку енергоносіїв і гарантувати стабільний розвиток вітчизняної нафтогазової галузі, реконструкцію газотранспортної системи. Тому офіційному Києву потрібно негайно розставити всі крапки над « i » в цьому питанні , визначитися з напрямками майбутнього розвитку енергоринку і посилено розвивати галузь , не чекаючи милостині від Європи» , - підсумував Віктор Медведчук.