ua en ru

Медіамагнат Ран Ран Шоу помер у Гонконзі віці 107 років

Один з найвпливовіших азіатських медіамагнатів Ран Ран Шоу, засновник корпорації Shaw Organisation, помер у Гонконзі у віці 107 років, повідомляє ВВС.

Ран Ран Шоу народився у 1907 р. Разом зі своїм братом заснував кінокомпанію Shaw Brothers Studios. Саме на цій студії знято один із перших фільмів в Південній Азії. Завдяки Shaw Brothers у світовий кінематограф увійшла мода на східні бойові мистецтва. Там починав свою кар'єру Джекі Чан.

На студії було створено кілька популярних телешоу, близько тисячі кінострічок, в тому числі, і історична драма "Велика наложниця" (1962р.), яка отримала низку престижних премій.

Ран Ран Шоу також брав участь у продюсуванні американських фільмів, серед яких і "Біжить по лезу" Рідлі Скотта (1982).
У 1967 р. Ран Ран Шоу заснував телекомпанію TVB, яка стала однією з найбільших у світі.

Також медіамагнат широко займався благодійністю та меценатством. За своє життя він пожертвував кілька десятків мільярдів гонконгських доларів лікарням і університетам Гонконгу.

У 2002 р. він заснував міжнародну премію. Її видають за ключові досягнення в галузі астрономії, математики та медицини. Премію включає в себе медаль і грошову частину в 1 млн. дол. Її вже встигли прозвати "азійських Нобелівською премією".