ua en ru

МЕА попереджає про загрозу стабільності цін на нафту

МЕА попереджає про загрозу стабільності цін на нафту Фото: МЕА попередило про загрозу стабільності цін на нафту

Якщо попит не виявиться сильнішим передбачуваного, рівень запасів може вирости і поставити під загрозу всю структуру цін

Підвищення попиту на нафту у другому кварталі 2016 року перевищило темпи зростання пропозиції, що істотно скоротило дисбаланс на глобальному нафтовому ринку. Про це свідчить звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), передає РБК.

Як зазначається, сукупний попит на нафту в другому кварталі виріс в річному численні на 1,4 млн бар. в день. При цьому добовий обсяг експортних поставок нафти зріс лише на 600 тис. бар., а світовий обсяг видобутку нафти і зовсім скоротився на 750 тис. бар. у день: наростили видобуток країни Близького Сходу не змогли компенсувати втрати від зниження видобутку за межами ОПЕК.


Наближення нафтового ринку до стану збалансованості призвело до підвищення цін, що піднялися в червні вище 52 долара за бар. Brent. Проте в МЕА попереджають, що знову сформованій структурі цін загрожує високий рівень комерційних запасів, накопичених у сховищах сирої нафти і нафтопродуктів.

"Є небезпека того, що, якщо попит не виявиться сильнішим передбачуваного, рівень запасів може зрости ще більше і поставити під загрозу всю структуру цін", - цитує звіт МЕА видання The Wall Street Journal.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики, промисловості і мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Халід аль-Фалих і генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркиндо заявили, що ринок нафти рухається до балансу.