ua en ru

Мажоритарники не розуміють своєї ролі у виборчому процесі, - Магера

На відміну від політичних партій, мажоритарники не розуміють своєї ролі у виборчому процесі, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера. Про це він заявив 9 жовтня на зустрічі членів ЦВК з делегацією Бюро місії Європейського Парламенту зі спостереження за виборами, яке здійснює оцінку передвиборчого середовища напередодні виборів до Верховної Ради України, передає прес-служба ЦВК.

Зокрема, Магера відзначив, що цього разу вибори проходитимуть за пропорційно-мажоритарною, а не чисто пропорційною, як це було раніше: "І саме мажоритарна складова, на мою особисту думку, створює певні труднощі як для організаторів виборів, так і для всіх суб'єктів виборчого процесу, починаючи з реєстрації кандидатів в мажоритарних округах".

Читайте також: Головою офіційної делегації спостерігачів ЄП за виборами в Україні призначений консерватор Коваль

"Заради справедливості, слід відзначити, що у загальнодержавному багатомандатному окрузі є найбільш серйозне розуміння своєї ролі у виборчому процесі з боку політичних партій, що беруть участь у виборах. Чого, при всій моїй повазі я не можу констатувати щодо кандидатів-мажоритарників. Натомість у багатьох кандидатів, що балотуються у одномандатних округах, виникає спокуса перемогти у будь-який спосіб, не зважаючи на засоби. У зв'язку з цим не має сенсу звинувачувати ЦВК, адже вона досить чітко реагує на всі порушення, за наявності підстав оголошуючи попередження за порушення під час ведення передвиборчої агітації мажоритарниками", - сказав Магера.

Читайте також: Перші висновки про парламентські вибори місія спостерігачів від ЄП оприлюднить 29 жовтня

Хоча, він відзначив, що це не є головною проблемою виборів: "До основної проблеми я б відніс сумну українську традицію міняти виборчий закон під кожні нові вибори. Саме це ставить членів виборчих комісій всіх рівнів в досить складне становище. Власне тому й було чимало труднощів під час формування складу дільничних виборчих комісій".

Нагадаємо, вибори депутатів Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.