ua en ru

Майкл Маллен: Американські літаки-розвідники продовжать літати над Китаєм

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США адмірал Майкл Маллен заявив, що американські літаки-розвідники будуть продовжувати здійснювати польоти поблизу китайської території, незважаючи на заперечення Пекіна. Про це повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

Журналісти запитали Маллена про інцидент 29 червня 2011 р., коли два винищувачі Су-27 військово-повітряних сил КНР переслідували американський літак-розвідник U-2 і в процесі погоні перетнули кордон з Тайванем. "Ми не припинимо здійснювати польоти в міжнародному повітряному просторі. КНР хоче, щоб ми їх призупинили. Ми не підемо на це, оскільки подібні розвідувальні польоти дуже важливі", - сказав Маллен.

Його офіційний представник пізніше уточнив, що глава Об'єднаного комітету начальників штабів говорив взагалі про право армії США здійснювати розвідувальні польоти в регіоні, а не про конкретний інцидент. Офіційний Пентагон не коментує інформацію про те, що трапилося.

Китайські винищувачі регулярно вилітають по тривозі, щоб перехопити американські розвідники.

У 2001 р. американський літак-шпигун зіткнувся з китайським перехоплювачем, піднятим, щоб збити розвідника. Китайський тоді пілот загинув. Як зазначив Маллен, подібні випадки не повинні повторюватися.