ua en ru

Матвієнко: Розширення співпраці з Україною - стратегічний напрямок міжнародної роботи Ради Федерації

Для Ради Федерації розширення співпраці Росії з Україною є стратегічним напрямом міжнародної діяльності палати, заявила голова РФ Валентина Матвієнко в ході зустрічі з надзвичайним і повноважним послом України в РФ Володимиром Єльченко. "Ця зустріч проходить на тлі політичних контактів самого високого рівня, зокрема зустрічі президентів РФ і України на другому українсько-російському міжрегіональному економічному форумі в Донецьку", - зазначила Матвієнко. На форумі підписано ряд важливих документів, підкреслила глава РФ. (Три міжурядові угоди: про порядок перетину російсько-українського державного кордону жителями прикордонних регіонів; про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на російсько-українському державному кордоні; про співробітництво і взаємодію з метою розбудови пунктів пропуску через російсько-український державний кордон). "Ці угоди сприятимуть розвитку наших зв'язків", - підкреслила Матвієнко.
За прогнозами експертів, обсяг взаємного товарообігу, очікуваного в цьому році, має досягти 50 млрд дол., що стане рекордом за всю історію взаємин двох країн.
Матвієнко нагадала, що в ці дні в Санкт-Петербурзі проходить зустріч глав урядів країн СНД. Її підсумком стало вже підписання угоди про створення єдиної зони вільної торгівлі в рамках Співдружності. "Це реформи у форматі світових трендів", - підкреслила спікер РФ. "Безумовно, це створить нові умови для розвитку наших ринків, кооперації, торгових відносин", - підкреслила вона.
За словами Матвієнко, великий потенціал має і співробітництво законодавчих органів влади двох країн, у тому числі і в рамках Міжпарламентської асамблеї країн СНД. При цьому для розвитку економічного співробітництва необхідне зближення законодавства, що дозволить позбутися існуючих законодавчих та адміністративних бар'єрів на шляху зовнішніх торгових контактів Росії і України.
Матвієнко також підкреслила, що "хотілося б почути вирішення питання про вступ України до Митного союзу, хотілося б зрозуміти позицію України".