ua en ru

MasterCard і Visa шукають спільну мову з НБУ з питання зміни правил роботи МПС в Україні, - джерело

Представники компаній MasterCard і Visa намагаються порозумітися з Національним банком після підписання президентом закону № 5284-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)», який посилює вплив НБУ на вітчизняну систему безготівкових розрахунків, передбачаючи , в т.ч., узгодження правил роботи міжнародних платіжних системи (МПС) з центробанком. Про це РБК-Україна повідомило джерело на фінансовому ринку.

«Публічні заяви - це публічні заяви. Але, наскільки мені відомо, неформальні контакти почалися відразу після того, як Президент підписав закон, оскільки, відверто кажучи, весь ринок вважав вето малоймовірни ... Схоже, що Visa і MasterCard все ж змирилися з тим, що їх монополія піде в небуття. Активність їх представництв з дискредитації цього закону була продиктована необхідністю відзвітувати перед американським офісом», - сказав фінансист.

Кілька тижнів тому Visa публічно закликала Віктора Януковича ветувати закон № 5284-VI, вказуючи на те, що парламент прийняв його без урахування позиції учасників галузі. При цьому робилися натяки, що компанія може покинути вітчизняний ринок. У свою чергу, в MasterCard відзначали, що прийнятий Верховною Радою документ може порушити принципи конкуренції та умови інтеграції України у світове економічне співтовариство.

У той же час, в Незалежної асоціації банків України спростовували твердження Visa про невраховані позиції учасників ринку. На думку банкірів, більш за все МПС насторожувало створення національного процесингового центру, який буде обслуговувати всі клірингові операції, в тому числі, і по платіжних картах МПС.

«Прийнятий закон дає великі можливості щодо розширення використання платіжних карток при розрахунках у торгових мережах. Іншими словами, це дозволить істотно збільшити доходи платіжних систем, оскільки для будь-якої з них вигідно, коли фізособа розраховується її карткою. Часи змінюються, і тепер уже не Україні потрібні МПС, а Україна потрібна МПС», - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Читайте також: Закон про безготівкові розрахунки захищає інтереси громадян України і вітчизняних банків, - глава Ради НБУ