ua en ru

Мартинюк розповів про порядок компенсації вартості сільськогосподарської техніки

Мартинюк розповів про порядок компенсації вартості сільськогосподарської техніки Фото: Максим Мартинюк (Лівий берег)

В цьому році відбулося підвищення суми державної дотації на 5%

Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк розповів про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного виробництва згідно з постановою Кабінету міністрів України від 7 лютого 2018 року Про це він написав на своєму Facebook.

За його словами, виробники сільськогосподарської продукції зможуть найближчим часом скористатися такою дотацією, передбаченою в загальній програмі державної підтримки аграріїв.

Суть такого трансферту полягає в тому, що виробники сільгосппродукції будуть купувати техніку та обладнання сільськогосподарського призначення у вітчизняного виробника з частковою компенсацією вартості таких агрегатів і машин з бюджету держави.

Участь у програмі дозволено як юридичним особам, так і фізичним особам-підприємцям, у яких в обороті присутні 75% сільськогосподарської продукції. Також обов'язковою умовою для отримання допомоги є відсутність боргів перед державним бюджетом та Державної фіскальної службою.

На сайті Мінагрополітики, повідомив Мартинюк, розміщений перелік техніки, вартість якої підлягає частковій компенсації. У нього входить 2300 найменувань продукції від 90 українських виробників із зазначенням індикативної ціни кожної одиниці обладнання та сільськогосподарської техніки. Вартість спеціально зафіксована на певному рівні, щоб виключити для продавців штучне підняття ціни на свою продукцію в розмірі державної підтримки.

Обов'язковою умовою участі виробників сільгосппродукції у програмі підтримки є придбання техніки з використанням послуг державних банків: Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк. Це унеможливлює спілкування аграріїв з чиновниками, тому що всі операції з придбання товару здійснюються автоматично і є для покупця абсолютно прозорими.

У цьому році, наголосив Мартинюк, завдяки ініціативі прем'єр-міністра, відбулося підвищення суми державної дотації на 5%: уряд буде компенсувати сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі не 20% вартості сільгосптехніки, як в минулому році, а 25% вартості придбаних агрегатів, машин, обладнання.

Компенсація буде проводиться згідно з актами приймання-передавання або інших документів, які підтверджують оплату через державні банки або банки, статутний капітал яких містить 75% і більше акцій, що належать державі.

Передбачений програмою загальний обсяг фінансування в розмірі 945 млн гривень дозволить здійснити здешевлення 9 тисяч одиниць сільськогосподарської техніки, що в грошовому вираженні складає 5 млрд гривень.

Підбиваючи підсумки, можна резюмувати: відсоток компенсації зріс до 25%, список техніки збільшився від 800 до 2300 одиниць одиниць, сума грошових коштів компенсації становить майже 1 млрд гривень.