ua en ru

Маріупольські металурги заощадили понад 140 млн грн у 2015 році

Ідеї працівників дозволили металургійним комбінатам імені Ілліча та "Азовсталь" Групи Метінвест в 2015 році заощадити більше 140 млн грн, це результат системи мотивації металургів для пошуку ефективних рішень і внутрішніх резервів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Метінвесту".

"На підприємствах компанії не перший рік працює система подачі пропозицій (СПП), яка заохочує працівників за ініціативи щодо вдосконалення виробничих процесів і допомагає металургам розвивати свій потенціал. За минулий рік працівники ММК імені Ілліча та "Азовсталі" подали в два рази більше ідей, ніж у 2014 році - понад 47 тисяч", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в конвертерному цеху "Азовсталі" за рахунок комбінування ширини кристалізаторів на машині безперервного лиття заготовок збільшена серійність плавок. Ідея всього за сім місяців заощадила комбінату 3 млн грн. Серійність плавок безпосередньо впливає на показники витрат сировини, вогнетривких матеріалів і стабільність виробництва. Також економію принесло встановлення частотно-регульованих приводів на димососи конвертерів - 7,1 млн грн за півроку.

За даними прес-служби, ефективну пропозицію на ММК імені Ілліча подали співробітники центральної лабораторії. Вони розробили спосіб економії дорогого легуючого елемента, ніобію, при виробництві товстого листа із сталі марки S355 на ЛПЦ-3000. Фахівцям вдалося знизити собівартість однієї тонни готової продукції в середньому на 300 грн., а економічний ефект від впровадження ідеї в минулому році склав 31,2 млн грн.

Підкреслюється, що в 2015 році маріупольські комбінати виплатили авторам корисних пропозицій понад 2,3 млн грн додаткових премій.

"Сьогодні українська металургія бореться за виживання. У Групи Метінвест є свій рецепт подолання кризи. Ми вибрали шлях відмінний від інших компаній. Зараз наше завдання - зберегти трудові колективи і виробництво. Насамперед, ми знижуємо витрати, і робимо це за рахунок внутрішніх резервів. Ми розуміємо, що кожна зекономлена гривня підвищує стійкість підприємства. Ми робимо ставку на великі проекти з енергозбереження, і на ефект від впровадження корисних ідей співробітників. Як ніколи ми розуміємо, що наші комбінати повинні залишатися запорукою стабільності для тисяч сімей маріупольців", - заявив генеральний директор ММК імені Ілліча Юрій Зінченко.

За словами генерального директора МК "Азовсталь" Енвера Цкітішвілі, металурги залишилися один на один зі своїми проблемами, а держава самоусунулася і залишила без уваги базову галузь української економіки.

"Азовсталь" вирішує проблеми самостійно, як може, спираючись на компанію і свій колектив. Система подачі пропозицій дає заводчанам додатковий заробіток, а для підприємства ідеї працівників потрібні, як повітря. Це важлива частина антикризової програми. Тільки так ми зможемо вистояти, максимально зберегти ринки збуту, виробництво та робочі місця", - зазначив він.