ua en ru

Маргвелашвілі пообіцяв продовжити шлях Грузії на інтеграцію з Європою та НАТО

Грузія не змінить свого зовнішньополітичного сектора і буде орієнтуватися на інтеграцію в Євросоюз та НАТО, заявив у своїй президентській промові Георгій Маргвелашвілі, вступив на посаду глави грузинської держави. Він зазначив, що Грузія досягла великих зрушень на міжнародній арені і вже 27 листопада країна парафує угоду з ЄС про асоціацію, що стане передумовою розвитку Грузії та її інтеграції в ЄС і НАТО, передає Trend.

"Грузія вносить свою значну лепту в глобальний процес боротьби з тероризмом і забезпечення світової безпеки. Ми продовжимо це робити і надалі, тим більше, що за ці ідеали ми несемо втрати і я хочу пом'янути всіх наших загиблих воїнів - героїв", - підкреслив він.

Новий Президент Грузії висловився за продовження і поглиблення співпраці з США: "Ми в цьому напрямку маємо намір ініціювати переговори щодо вільної торгівлі".

Маргвелашвілі підкреслив, що Грузія повинна стати мостом між Європою та Азією. "Тому ми будемо співпрацювати з країнами Чорного та Каспійського морів. Грузія своєю збалансованою політикою вже змогла налагодити партнерські стосунки з країнами регіону - Вірменією, Азербайджаном і Туреччиною", - зазначив він.

Президент підкреслив, що Грузія знову готова продовжувати діалог з Росією, незважаючи на існуючі проблеми: "Ми готові, з урахуванням територіальної цілісності Грузії, вести рівний діалог з Росією щодо налагодження наших двосторонніх відносин".

Маргвелашвілі також пообіцяв продовжити тісну співпрацю з ООН, Організацією з безпеки та співробітництва в Європі, іншими міжнародними інститутами.

"Після важких років, прийшов час, щоб повернути наші території. У нас є капітал у вигляді таланту та любові нашого народу, що дозволить нам розвиватися і думаю, що золота ера прийде", - зазначив він.

В частині вирішення внутрішніх проблем Маргвелашвілі заявив, що має намір забезпечити перемогу демократії та консолідацію народу.

"Ми змогли створити прецедент вільної передачі влади від одного Президента до другого. Хочу відзначити роль (прем'єр-міністра Грузії з 25 жовтня 2012 р. Бориса) Іванішвілі, який рік тому об'єднав опозицію та привів до влади в країні сили, які зиждяться на демократії. І вершиною цієї роботи стало проведення європейських виборів 27 жовтня. Я переміг, але як Президент я буду Президентом і гарантом всіх наших співгромадян. Посилення демократичних інститутів, забезпечення участі населення в управлінні країною, демократичний розвиток та економічний розвиток - наріжний камінь розвитку країни", - зазначив Маргвелашвілі.

Він закликав абхазів і осетин разом будувати єдину державу, в якій будуть захищені всі права етнічних груп і толерантності.

Як верховний головнокомандувач Маргвелашвілі має намір посилювати армію, щоб країна була готова відповісти на агресію. У той же час, за його словами, Грузія буде вести мирні переговори з вирішення всіх існуючих проблем.

"Як Президент, я буду гарантом захисту угоди з Православною церквою, і в той же час буде захищати інтереси всіх існуючих в країні конфесій", - заявив він.

Після виступу на інавгурації Маргвелашвілі поклав вінок до меморіалу полеглих за територіальну цілісність країни.