ua en ru

Mansvell Enterprises вимушено припиняє фінансування авіакомпаній Skyways і City Airline

Шведська авіакомпанія Skyways Express AB і її дочірня компанія City Airline AB оголосили про початок процедури банкрутства. Про це повідомив представник компанії Mansvell Enterprises Олександр Пустовий.

22 травня опубліковано повідомлення про банкрутство регіональної авіакомпанії Skyways (Стокгольм, Швеція) і її дочірньої компанії City Airline (Гетеборг, Швеція). Процедура банкрутства ініційована менеджментом Skyways і City Airline.

Причини банкрутства пояснив представник компанії Mansvell Enterprises, що є єдиним акціонером авіакомпанії Skyways, Пустовий: "Компанія Mansvell повністю виконала всі зобов'язання по фінансуванню, прийняті нею при покупці шведських авіакомпаній Skyways і City Airline. Але несприятлива ринкова ситуація і неоптимальна позиція менеджменту Skyways і City Airline щодо низки питань змусили акціонера ухвалити рішення про припинення подальшого фінансування авіакомпаній".

Mansvell Enterprises в 2010 році придбала активи в шведській регіональній авіакомпанії Skyways, ослабленій кризою 2008-2009 років. У 2011 році після придбання через компанію Skyways ще однієї шведської авіакомпанії - City Airline, а також придбання частки в данській компанії Cimber Sterling, Mansvell розраховувала на створення на базі скандинавських авіаційних активів лідируючого регіонального авіаперевізника. При цьому Mansvell узяла на себе покриття збитків попередніх років і забезпечення поточної операційної діяльності скандинавських авіакомпаній. У зобов'язання менеджменту входило надання реального плану подолання кризи в компаніях, реструктуризації їх бізнесу, скорочення заборгованості і підвищення ефективності роботи.

"Проте, за час, що пройшов з моменту покупки Mansvell двох шведських авіакомпаній, менеджменту Skyways і City Airline не вдалося надати адекватну ринковій ситуації ефективну програму реструктуризації, плани діяльності, реалістичні прогнози щодо термінів поліпшення фінансових показників компаній. Навпаки, керівництво авіаперевізників запросило значне додаткове фінансування. З урахуванням цього, зважаючи на несприятливі тенденції і прогнози розвитку галузі авіаперевезень в Європі, компанія Mansvell Enterprises була вимушена повністю відмовити в наданні додаткового фінансування авіакомпаніям Skyways і City Airline. Компанія Mansvell жалкує, що це рішення змусило керівництво авіакомпаній Skyways і City Airline оголосити про банкрутство" - повідомив Пустовий.

Представник Mansvell Enterprises нагадав, що відносно данського авіаперевізника Cimber Sterling, що раніше оголосив себе банкротом, компанією Mansvell також були виконані всі фінансові зобов'язання. Проте, Mansvell була вимушена відмовити менеджменту Cimber Sterling в наданні запитаного додаткового фінансування, після чого менеджмент 3 травня ініціював банкрутство і припинив польоти.

У свою чергу, генеральний директор Skyways і City Airline Мікаел Венгдал однією з додаткових причин банкрутства назвав припинення діяльності авіакомпанії Cimber Sterling, ініційоване менеджментом данської авіакомпанії.

Skyways створена в 1940 році. Виконувала переважно регіональні польоти. Базовий аеропорт - Стокгольм. Флот складається з 10 Fokker-50, два Embraer 145. Mansvell придбала компанію в 2010 році.

City Airline створена в 2001 році. Здійснювала польоти в європейські країни. Базовий аеропорт - Гетеборг (Швеція). Флот складається з семи Embraer 135-145, три MD 87.