ua en ru

Маловідомі факти про народження дітей у королівській родині Британії

На народження дитини герцога та герцогині Кембриджських чекали не один тиждень. Але народження королівскої особи - третього претендента на британський престол певним чином нагадує церемоніал.

На народження дитини герцога та герцогині Кембриджських чекали не один тиждень. Але народження королівскої особи - третього претендента на британський престол певним чином нагадує церемоніал.

ВВС-Україна пропонує кілька маловідомих фактів про народження дітей в королівській родині.

При народженні королівських дітей були присутні міністри внутрішніх справ. Востаннє це сталось 1936 року, коли народилась кузина королеви, принцеса Олександра. Ця традиція перервалась у 1948 році, перед народженням принца Чарльза. Дослідники з міністерства внутрішніх справ Британії не виявили жодних свідчень того, що присутність міністра мала на меті контроль і засвідчення народження, йдеться в біографії Єлизавети II, написаній Беном Пімлоттом. 1926 року тодішній міністр внутрішніх справ Вільям Джойнсон-Гікс був присутній при народженні королеви, попри конфлікт уряду з шахтарями. Згідно з повідомленнями, меру Лондона цю новину повідомив його спеціальний посланець.

Читайте також: Британія святкує народження спадкоємця королівського престолу

Архієпископ Кентерберійський також не був присутнім при народженні королівської дитини, хоча така традиція існувала в минулому. Єдиним винятком стало народження первістка королеви Вікторії Альберта Едварда 1841 року, коли архієпископ і два його супутники - лорд Варнкліфф, лорд-голова Ради, і лорд Стенлі, державний секретар у справах колоній, прибули запізно і пропустили народження дитини. В газеті "Таймс" немає свідчень того, що причиною запізнення став щільний рух на дорогах. Єпископ Лондонський встиг прибути вчасно.

Маловідомі факти про народження дітей у королівській родині Британії

Повідомляють, що для засвідчення народження сина короля Якова II, Джеймса Френсіса Едварда 1688 року, до Сент-Джеймського палацу запросили 42 відомих публічних осіб - на думку професора Мері Фіссель з Кембриджського університету, це стало першим "медійним шоу довкола королівського народження". Люди сумнівались, що дружина короля Марія Моденська насправді була вагітна, і коли почалися пологи, за словами пані Фіссель, поширились чутки, що дитину потай принесли до кімнати у грілці, або ж передали через потаємні дверцята в узголів'ї. Цей скандал поставив під постійний сумнів законність спадкоємця, каже професор, і він так і не став королем. Вільгельм Оранський і його дружина Марія захопили трон 1688 року - в історію ця подія увійшла під назвою "Славетна революція".

Читайте також: Кейт Міддлтон народила сина

Народження принцеси Маргарет 1930 року спричинило певні незручності для тодішнього міністра внутрішніх справ Джона Роберта Клайнса. Він залишався в Шотландії, очікуючи на народження принцеси у замку Глеміс, яке відбулось на два тижні пізніше, ніж планували, каже королівський історик Х'юго Вікерс. Коли ж пологи нарешті почались, пан Клайнс вже збирався спати, але новини про народження змусили його поквапитись до замку.

Прізвище не є обов'язковим для королівської дитини, адже вона матиме титул Його Королівська Високість Принц, і саме так до неї звертатимуться. Однак, якщо Кейт і Вільям таки схочуть дати дитині прізвище, вони матимуть вибір з трьох варіантів: Маунтбеттен-Віндзор, Уельський чи Кембриджський. 1917 року Георг V взяв титул Віндзор - за однойменним замком - у якості "прізвища" своєї родини, замість Сексен-Кобург-Гота через антинімецькі настрої під час Першої Світової війни. Королева та Принц Філіп поєднали свої прізвища, в результаті чого утворилось прізвище Маунтбеттен-Віндзор - їхні прямі нащадки можуть його використовувати, але це необов'язково. Як військовий, Вільям користується іменем свого королівського дому - Уельський - яке він успадкував від батька. Так само може бути використаний титул Кембриджські, який подружжя отримало після весілля.

Принц Вільям отримає двотижневу оплачувану відпустку у зв'язку з народженням дитини від Міністерства оборони. Після цього він повернеться до служби пілотом рятувального вертольота ВПС Британії. Державні відпустки для чоловіків у зв'язку з народженням дитини запровадили в Британії з 2003 року. Коли народився Чарльз, принц Філіп грав у сквош.

Те, що дитина герцога та герцогині Кембриджських народилася в лікарні, видається очевидним, насправді першим майбутнім королем, який народився у такий спосіб, є принц Вільям. Він та його брат принц Гаррі народились у приватному відділенні "Ліндо" лікарні Святої Марії у Паддінгтоні, де народжує і герцогиня. Пологи прийматиме колишній гінеколог королеви Маркус Сетчелл.
Королева народилась у будинку своїх батьків на вулиці Брутон-стріт, 17 у Мейфейрі в Лондоні. Нинішній спадкоємець трону, принц Чарльз, народився в Букінгемському палаці, а його сестра Анна - у Кларенс-хаус.

Фото: Кейт Міддлтон народила сина

Сукня для хрестин буде копією тієї, що використовується з 1841 року. Поки що невідомо, де хреститимуть дитину, яка має народитися, але принца Вільяма, так само як і його батька, принца Вельського, хрестив архієпископ Кентерберійський у Музичній кімнаті Букінгемського палацу. Оригінальну сукню пошили для хрестин старшої доньки королеви Вікторії. Відтоді вбрання, виготовлене з хонітонського мережива та білого атласу, щоразу використовують для Королівських хрестин. Цю сукну надягала нинішня Королева, всі її діти та майже всі її онуки, включно з принцами Вільямом та Гаррі, за винятком одного. У 2008 році син графа та графині Уессекських одягав на хрестини копію сукні, виготовлену задля збереження оригіналу.