ua en ru

Маленький катер завадив поліції Норвегії прибути вчасно на о.Утейа, де йшла стрілянина

Проблеми з поліцейським катером і очікування збройного спецзагону завадили норвезькій поліції вчасно прибути на о.Утейа, де злочинець протягом години розстрілював учасників партійного зльоту молоді, передає РБК з посиланням на Reuters. "Через те що катер навантажили великою кількістю людей в повному обмундируванні, в нього набралася вода, і мотор заглух", - розповів сьогодні Ерік Берга, начальник поліцейського управління округу Бускеруд, що межує з Осло. "На жаль, човен виявилася дуже маленьким, просто нікчемним", - зізнався він. Крім того, поліцейські прийняли рішення чекати спеціальний антитерористичний підрозділ, який добирався на пристань з Осло на машинах, а не на вертольоті. Як пояснив глава норвезької поліції Свейнунг Спонхейм, єдиний доступний вертоліт знаходився в аеропорту в 50 км від Осло, доставка гелікоптером зайняла б ще більше часу.
У свою чергу, начальниця поліції м.Хенефосс, поблизу якого розташований о.Утейа, Сіссел Хаммер заявила, що розуміє людей, що критикують поліцію за зволікання, проте у вартових правопорядку не було можливості прибути на острів раніше. "Для того щоб вислати спеціальний збройний загін, необхідний час. Особовий склад повинен бути поінформований, бійці повинні одягнути захисне спорядження, озброїтися і виїхати на місце", - вказала Хаммер.
За останніми даними норвезької поліції, між першими повідомленнями про стрілянину на о.Утейа, що надійшли в поліцейську дільницю Хенефосса, і прибуттям на місце події спеціального загону пройшло близько години. Злочинець здався практично відразу.
Нагадаємо, увечері 22 липня у столиці Норвегії Осло стався сильний вибух поблизу від будівлі, де знаходиться офіс прем'єр-міністра країни, в результаті загинули 7 людей і більше двох десятків отримали поранення. Незабаром після цього чоловік, одягнений в поліцейську форму, відкрив вогонь по учасниках молодіжного збору Норвезької робочої партії, який проходив на о.Утейа, розташованому недалеко від Осло.
Стрілець здався поліції без опору, ним виявився 32-річний Андерс Берінг Брейвік - ультраправий релігійний фанатик. За останніми даними, в результаті терактів, скоєних Брейвіком, загинули 93 людини, майже 100 отримали поранення.
Брейвік зізнався в організації вибуху в центрі Осло і розстрілі молоді на о.Утейа. Передбачається, що їм рухали "ідейні" мотиви. Зокрема, він писав у інтернеті про необхідність "хрестового походу" проти "ісламізації Європи", виступав за "революцію" в норвезькому суспільстві. Брейвіку пред'явлені звинувачення в тероризмі, він може бути засуджений на 21 рік в'язниці - це вища міра покарання у Норвегії.