ua en ru

Малайзія вимагатиме створення міжнародного суду щодо Boeing

Малайзія вимагатиме створення міжнародного суду щодо Boeing Фото (Reuters): авіакатастрофа "Боїнга" на Донбасі

Підставою для цього послужить доповідь Радбезу Нідерландів

Малайзія разом із членами спільної слідчої групи продовжить домагатися створення міжнародного суду для покарання винних у катастрофі Boeing 777 на Донбасі в липні 2014 р. Про це заявив міністр транспорту Малайзії Датук Сері Ліоу Тіонг Лай під час візиту до Китаю, повідомляє місцева газета The Star.

"Технічне розслідування показало, що рейс MH17 було збито ракетою "Бук". Це - злочин, і ми повинні дізнатися, хто злочинці", - наголосив глава Мінтрансу Малайзії.

Як зазначив Ліоу Тіонг Лай, для команди із представників Нідерландів, України, Австралії та Бельгії, яка буде домагатися створення міжнародного суду, тепер є доводи у вигляді доповіді Ради безпеки Нідерландів.

Як повідомлялося, Росія назвала "упередженою" доповідь Нідерландів про катастрофу Boeing. Раніше, в липні ц.р., РФ наклала вето на резолюцію Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу щодо Boeing.

Нагадаємо, Нідерланди не будуть відновлювати розслідування аварії Boeing 777.

Своєю чергою, Китай виступив за об'єктивне розслідування катастрофи MH17. "Китайська сторона підтримує незалежне, справедливе і об'єктивне розслідування інциденту відповідно до резолюції 2166 Радбезу ООН, щоб таким чином притягнути винних злочинців до відповідальності", - заявила офіційний представник китайського зовнішньополітичного відомства Хуа Чуньїн.

Як зазначалося, оприлюднені версії із приводу того, хто збив "Боїнг", суперечать одна одній.

За інформацією МЗС України, для розслідування катастрофи Boeing можуть створити "гібридний трибунал". Як заявив голова урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи Boeing, віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко, завершення розслідування катастрофи Boeing очікується в лютому 2016 р.