ua en ru

Макрон оголосив про постачання Україні ще шести артустановок "Цезар"

Макрон оголосив про постачання Україні ще шести артустановок "Цезар" Фото: президент Франції Еммануель Макрон (Віталій Носач/РБК-Україна)

Франція надасть Україні ще шість додаткових самохідних артилерійських установок "Цезар".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Le Monde.

"Крім вже доставлених 12 "Цезарів", я прийняв рішення надати ще шість "Цезарів", - заявив президент Франції Еммануель Макрон після зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

Зазначимо, сьогодні проходить спільний візит Макрона, німецького канцлера Олафа Шольца, італійського прем'єра Маріо Драгі і президента Румунії Клауса Йоханніса до Києва.

На брифінгу Макрон наголосив, що зараз на українській землі "визначається доля європейської безпеки".

"Ми будемо з вами до перемоги, ми посилюватимемо військову допомогу", - сказав Макрон, нагадавши про минулі поставки САУ Caesar та висловивши готовність прийняти рішення про нову партію.

Крім того, за словами французького президента, його країна й надалі активно допомагатиме Україні в документуванні військових злочинів, які скоїла РФ, зокрема, передасть Україні лабораторію для аналізу ДНК.

У свою чергу німецький канцлер Олаф Шольц пообіцяв постачати Україні зброю стільки, "скільки Україна потребуватиме". Зокрема йдеться про системи ППО IRIS-T.

Крім того, за словами Шольца, Німеччина домовилася з Великобританією та США про постачання РСЗВ.

Високоточна артилерія

САУ "Цезар" - це 155-мм самохідна артилерійська установка виробництва французької компанії Nexter. Стоїть на озброєнні Франції з 2008 року. На ній є автоматична система подачі снарядів. Максимальна скорострільність - 3 постріли за 18 секунд або 6-8 пострілів на хвилину в звичайному режимі.