ua en ru

Маккейн вважає "аморальною" угоду США і РФ про запобігання авіаконфліктів над Сирією

Маккейн вважає "аморальною" угоду США і РФ про запобігання авіаконфліктів над Сирією Фото: Джон Маккейн

Угода дає Путіну "зелене світло" для бомбардувань американських союзників

Сенатор США Джон Маккейн назвав "аморальним" російсько-американську угоду про запобігання конфліктів в небі над Сирією. Маккейн заявив, що вона дає Президенту Росії Володимиру Путіну "зелене світло" для бомбардувань американських союзників, повідомляє "Голос Америки".

Як повідомляється, угода, оголошена у вівторок Пентагоном і підписана головою Центрального командування генералом Ллойдом Остіном, включає заходи щодо забезпечення безпеки польотів над районами бойових дій в Сирії, а також частоти для зв'язку пілотов.Представники Пентагону підкреслюють, що підписання угоди не означає підтримки російського втручання в Сирії і не свідчить про співпрацю з Москвою.

"Республіканець Маккейн, який очолює комітет Сенату з питань збройних сил, заявив, що підписаний пакт рівносильний зрадництву помірних сил, що борються проти режиму Башара Асада, яких підтримують США", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, за словами Маккейна, американські пілоти будуть поступатися дорогою російським бойовим літакам, у той час як сирійські сухопутні війська за підтримки Ірану будуть атакувати опонентів Асада, що користуються підтримкою США.

"Це не тільки прирікає нас на провал і завдає шкоди нашим національним інтересам, це аморально. Ці люди довірилися США, повірили, що ми виконаємо свої обіцянки допомогти їм досягти успіху. Тепер ми порушуємо ці обіцянки в поспішному прагненні розчистити небо для Володимира Путіна, щоб можна було бомбити наших партнерів", - сказав Маккейн.

Як повідомляється, така угода зменшує ймовірність переходу сирійців на бік США.

"Ми ще почуємо зловісні відгомони цього рішення на Близькому Сході в період, коли наші друзі все менше довіряють нам, а наші вороги не страшаться нас. У нас буде все менше надій, що ще більше сирійців перейдуть на наш бік, щоб допомогти нам у боротьбі з найбільшою терористичною армією в світі", - сказав сенатор.

Нагадаємо, Російська Федерація і очолювана США коаліція домовилися з питань уникнення інцидентів у повітрі в ході операції проти "Ісламської держави" (ІДІЛ) в Сирії.