ua en ru

Македонія розраховує врегулювати спір про свою назву під час літнього саміту НАТО

Македонія розраховує врегулювати спір про свою назву під час літнього саміту НАТО Фото: Зоран Заев (zoran-(facebook.com-zaevzoran)

Держава прагне стати членом альянсу і Євросоюзу

Македонія очікує, що влітку буде досягнута домовленість з Грецією в багаторічній суперечці про назву Македонії. Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заев, передає Reuters.

Обидві країни домовилися активізувати переговори в цьому році для вирішення спору, який зриває наміри Македонії вступити в НАТО і Європейський союз, в той час як Греція є членом обох.

Греція заперечує проти використання колишньою югославською республікою назви Македонія, стверджуючи, що вона разом зі спірними статтями в конституції Скоп'є може мати на увазі територіальні претензії щодо свого північного регіону з тим же іменем.

Міністри закордонних справ двох країн зустрілися зі спеціальним посланником Організації Об'єднаних Націй Метью Ниметом у Відні на початку цього місяця, щоб обговорити це питання.

"Я вважаю, що ми зможемо успішно завершити переговори на саміті НАТО в липні", - сказав глава македонського уряду.

Переговори між двома державами були непереконливими з 1991 року, коли Македонія вийшла з колишньої Югославії. Вона була прийнята в ООН у 1993 році під назвою Колишня югославська Республіка Македонія (КЮРМ).

Македонія заявила на початку цього місяця, що готова додати географічний класифікатор до своєї назви, щоб допомогти вирішити суперечку з Грецією в спробі збільшити свої перспективи вступу у Європейський Союз і НАТО.

"У нас є автоматичне запрошення, тобто члени НАТО почнуть ратифікувати наше (НАТО) приєднання, як тільки ми і Греція оголосимо, що проблема вирішена", - сказав Заев.

Саміт НАТО відбудеться 11 і 12 липня у Брюсселі.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Македонія змінить свою назву для врегулювання суперечки з Грецією.