ua en ru

У Македонії намагаються знизити активність виборців на референдумі щодо зміни назви

У Македонії намагаються знизити активність виборців на референдумі щодо зміни назви Ілюстративне фото (gov.mk)

Порушення виявила Трансатлантична комісія з чесних виборів

Трансатлантична комісія з чесних виборів заявляє, що виявила активні онлайн-спроби знизити явку виборців на референдумі щодо зміни назви країни, який запланований на 30 вересня 2018 року. Про це передає "Радіо Свобода".

За даними організації, такі дії спрямовані на провал референдуму, який буде визнаний дійсним лише в разі явки щонайменше 50% виборців.

Окрім того, комісія заявляє, що наразі не змогла встановити, звідки походять спроби втрутитися в македонський референдум.

У групі кажуть, що в соцмережах виявили стрімке зростання кількості публікацій і поширень на підтримку бойкоту референдуму в останні 50 днів.

Нагадаємо, президент Македонії Гьорге Іванов закликав громадян бойкотувати референдум про зміну назви країни, який відбудеться 30 вересня.

Раніше Генсек НАТО Йенс Столтенберг закликав громадян Македонії підтримати на референдумі зміну назви країни.

Відзначимо, що в червні влада Македонії та Греції домовилися про зміну назви Республіка Македонія.

Спір між Грецією і Македонією розгорівся в 1991 році, коли Македонія проголосила незалежність, взявши собі назву Республіка Македонія. У той же час Греція заявила, що ця назва є узурпацією імені її історичної провінції - Македонія.

Через суперечки між двома країнами Македонія досі не мала права претендувати на вступ в ЄС, оскільки Греція блокувала будь-які переговори на цю тему. Тепер досягнення угоди відкриває шлях до вступу Скоп'є в Євросоюз і НАТО.