ua en ru

У Македонії почався референдум про перейменування країни

У Македонії почався референдум про перейменування країни Фото: референдум в Македонії (twitter.com/vishal7732)

Від перейменування Македонії залежать її перспективи в НАТО і ЄС

У Македонії о 07:00 за місцевим часом почався референдум про перейменування країни. Про це повідомляє місцеве видання gazetaexpress.com.

Повідомляється, що виборчі дільниці будуть відкриті до 19:00 (20:00 по Києву). Очікується, що у референдумі візьмуть участь понад 1,8 млн громадян. На голосування винесене питання з формулюванням "Чи підтримуєте ви вступ до НАТО і ЄС, приймаючи угоду про перейменування між Республікою Македонія та Грецією?". Мова йде про зміну назви на Республіку Північна Македонія.

Зазначимо, у парламенті Македонії вже заявили, що будуть брати до уваги результати референдуму. Для зміни назви необхідно дві третини голосів в парламенті і не менше 50% голосів виборців на референдумі, причому більшість з них має виступати за перейменування.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в Македонії намагалися знизити активність виборців на референдум по зміні назви.

До голосування президент країни Гьорге Іванов закликав бойкотувати референдум про зміну назви країни. Він назвав його "шкідливим та руйнівним для нації.