ua en ru

МАК не виявив відмов у роботі гальм Як-42, що розбився в Ярославлі

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) протягом двох тижнів завершить роботи з розслідування катастрофи Як-42 під Ярославлем. Про це йдеться в повідомленні МАК. У рамках розслідування були виконані роботи, включаючи спеціальні дослідження барабанів коліс, гальм і агрегатів системи гальмування, а також технічного стану авіашин.
За висновком ФАУ "Державний центр" Безпека польотів на повітряному транспорті ", відмов у роботі зазначених агрегатів не виявлено; завершені обробка і аналіз засобів об'єктивного контролю, в тому числі аналіз стану двигунів, бортових систем і устаткування літака, дій екіпажу, ідентифікація голосів членів екіпажу ; виконано математичне моделювання аварійного польоту; проведено льотний експеримент на базі ЛІІ ім. М.М.Громова за участю досвідчених льотчиків-випробувачів за програмою. Дані, отримані в ході експерименту, підтвердили результати математичного моделювання аварійного польоту; проаналізована вся представлена документація по авіакомпанії "Як-Сервіс ", включаючи організацію льотної роботи, підготовку екіпажу, медичну документацію та результати перевірок авіакомпанії Ространснагляду і Росавіації після АП; проведено аналіз авіаційних подій і катастроф літаків типу Як-42 за весь період їх експлуатації з розрахунком імовірнісних оцінок відмови безпеки систем і агрегатів і т.д. За наявними в технічній комісії даними, за період експлуатації літака Як-42 жодного авіаційної події, в тому числі катастрофи, з причин, пов'язаних з ергономікою кабіни, не було.
"Технічна комісія має в своєму розпорядженні усіма необхідними матеріалами, результатами досліджень, проведених науково-дослідними інститутами і центрами, льотними і технічними експертами для встановлення системних і безпосередніх причин, всіх супутніх чинників та обставин даної катастрофи, а також розробки комплексу необхідних заходів з безпеки польотів", -відзначається в повідомленні.
7 вересня 2011 о 15:02 при вилиті з ярославського аеропорту Туношна розбився літак Як-42, на борту якого знаходився перший склад місцевого хокейного клубу "Локомотив". За попередніми даними, на злеті лайнер не зміг набрати безпечну висоту, врізався в антену маяка, що знаходився за злітно-посадковою смугою, і впав у районі аеропорту. На борту літака знаходилися 45 осіб, з яких у живих залишився тільки член екіпажу Олександр Сизов.