ua en ru

Mail.Ru намагається обійти введені РНБО санкції, - розслідування

Mail.Ru намагається обійти введені РНБО санкції, - розслідування Фото: Mail.Ru (РБК-Україна)

Mail.Ru намагається обійти заборону на діяльність в Україні через офшорну компанію на Кіпрі

Російська компанія Mail.Ru Group намагається обійти введені Радою національної безпеки і оборони (РНБО) України санкції. Про це свідчить розслідування міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm.

Як повідомляється, Mail.Ru намагається обійти заборони на діяльність в Україні через офшорну компанію Nessly Holdings Limited, зареєстровану на Кіпрі.

"Mai.Ru Group не збирається відмовлятися від отримання прибутку з українців і, як наслідок, вживає заходів для збереження свого впливу на території України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, в травні 2017 року був створений домен poshukach.com (на 12.06.2017 він займає 492 місце по відвідуваності в Україні). Домен був зареєстрований російським реєстратором RU-CENTER, а подібний код головної сторінки сайту містить відсилання до браузеру FreeU, одним з розробників якого є Mail.Ru Group. Сам сайт розміщено в мережі, територіально належить Росії.

Крім того, в розслідуванні фігурує офшорна компанія Nessly Holdings Limited (Nessly Company), афілійована з Mail.Ru Group. На Nessly Company зареєстрована мережа, в якій розташований сервер браузера FreeU.

"Директором Nessly Holdings Ltd вказана якась Олена Азаренко. Також Олена Азаренко займає (займала) посаду директора в компаніях, пов'язаних з MRG: MGL Mail.Ru Equity Limited, VK.COM Holdings Limited, MRGroup Invetsments Limited, Odnoklassniki Holdings Limited, MGL Mail.Ru Internet Assets Limited. Пошук в LinkedIn підтверджує, що Elena Azarenko працює в MRG. У LinkedIn є і другий профіль (порожній) Олени Азаренко, в якому вона вказана як представник Mail.Ru Group на Кіпрі", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, через компанію Nessly Holdings Limited компанія Mail.Ru Group намагається обійти українські санкції, оскільки ні домен poshukach.com ні, пов'язана IP-адреса, не блокуються українськими провайдерами.

"Як наслідок - Mail.Ru продовжує бути присутнім на українському ринку, використовувати власний пошуковий движок для показу результатів, які Mail.ru порахує "більш релевантними", а також заробляти на рекламі, яку показують українським користувачам", - йдеться у повідомленні.

altaltaltaltaltaltaltaltalt

Фото: матеріали розслідування

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що генеральний директор Mail.Ru Group Борис Добродєєв заявив, що компанія закриває офіси компанії в Україні через санкції проти низки російських сайтів і компаній, введених РНБО.