ua en ru

Магера не проти створення постійних виборчих дільниць

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера позитивно ставиться до створення виборчих дільниць на постійній основі. Про це Магера заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"Що стосується таких постійних виборчих одиниць, то я максимально позитивно ставлюся до ідеї утворення постійних звичайних, спеціальних, закордонних виборчих дільниць, оскільки, на мій погляд, виборцю має бути зручно, коли він заздалегідь знатє, де його ділянка. Але, разом з тим, я скептично ставлюся до можливості створення постійних виборчих округів, хоча закон це передбачає. Насправді, ми до 30 квітня створимо постійні виборчі округи, але тут, по-перше, є багато проблем", - заявив Магера.

Серед проблем формування виборчих округів Магера назвав наступні: відсутність закону про територіальну організацію виборів і можливість консервації виборчої системи: "Як на мене, сама ця ідея здатна законсервувати існуючу ситуацію. А, виходячи з українських умов, нам набагато краще було б перейти до пропорційної виборчої системі, але не тієї, яку ми мали буквально недавно, а до пропорційної виборчої системи за регіональними відкритими списками, за якими виборці зможуть голосувати не тільки за партії окремо взяті, а й надавати переваги кандидатам в межах партії, за яку він голосує. Таким своєрідним чином виборець може впливати на сам список, поміняти черговість кандидатів, як він вважає за необхідне. Тоді в парламент потраплять люди, які мають підтримку виборців - і це серйозно вдарить по необхідності збереження мажоритарної складової на виборах, тому що в даному випадку виборці голосують також за кандидатів", - сказав Магера.