ua en ru

Магера: Рішення КСУ фактично позбавило громадян України, які проживають за кордоном, права голосування

Рішення Конституційного суду на предмет не відповідності Конституції формування закордонних виборчих округів, прирівняних до київських одномандатних округів, фактично позбавило громадян України, які проживають за кордоном права голосування. Фактично КСУ позбавив права голосувати 440 тис. українських виборців. Про це в ході брифінгу заявив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера, передає кореспондент РБК-України.

"Як на мене твердження, які містяться в мотивувальній частині рішення КСУ ... як мінімум суперечливі і я сподіваюся, що прийде час, і КСУ перегляне цю позицію, яка ... хибна", - сказав Магера.

Крім того, Магера додав: "На жаль ... руками суддів Конституційного суду виборці, які проживають закордоном були позбавлені права голосу при голосуванні за кандидатів у мажоритарних виборчих округах".

У той же час, народний депутат України, глава комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергій Ківалов, заявив, що визнана неконституційною норма порушувала принцип рівного виборчого права.

"Визнана неконституційною норма, по-перше, вимагала створення в столиці непропорційного великої кількості виборчих округів, так як верхню межу кількості виборців в одному окрузі обмежений", - заявив Ківалов.

Крім того, він впевнений що,: "В результаті, кияни отримали б непропорційно більшу кількість обраних саме ними" депутатів-мажоритарників ", ніж мешканці регіонів. По-друге, самі столичні" кандидати-мажоритарники "опинилися б у скрутному становищі. Всім іншим кандидатам досить було б агітувати за себе в своєму окрузі в Україну. А цим кандидатам - і тут, і за кордоном, причому в чималій кількості країн. Це додаткове навантаження на бюджет виборчої кампанії, свого роду, майновий ценз, коли кандидат в київському мажоритарному окрузі повинен був бути істотно багатший, ніж в регіоні. Такий стан справ теж рівністю не назвеш "

Нагадаємо раніше, КСУ визнав неконституційним положення закону про вибори нардепів згідно з якою закордонні виборчі дільниці створюються ЦВК при закордонних дипломатичних установах України, у військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України, з рівномірним співвіднесенням до всіх одномандатних округах, які створюються на території столиці Україні - Києві.