ua en ru

Мадридський "Реал" визнаний найдорожчим футбольним клубом в світі, - Forbes

Мадридський "Реал" визнаний найдорожчим футбольним клубом в світі, - Forbes Фото: "Реал" Мадрид

У першу п'ятірку списку потрапили два іспанських і три англійські клуби

У списку найдорожчих футбольних клубів світу за рейтингом журналу Forbes лідирує мадридський "Реал", сумарна вартість якого оцінюється в 3,26 млрд дол.

Укладачі рейтингу зазначають, що за останній рік доходи "Реала" склали 746 млн. дол. Це більше, ніж у будь-якого спортивного клубу в світі. Операційний прибуток іспанського гранда склав 171 млн. дол. Команда заробила за три останніх роки 154 млн дол., у тому числі завдяки перемозі минулого року Лізі чемпіонів УЄФА - найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

На другому місці в списку нинішній лідер чемпіонату Іспанії "Барселона". Команда зі столиці Каталонії на рівних сперечалася з "Реалом" у боротьбі за доходи від телевізійних трансляцій, заробивши до того ж 80 млн дол. на спонсорських контрактах з Nike і Qatar Airways. При цьому "Барселона" заявила про намір витратити близько 700 млн дол. на модернізацію домашнього стадіону "Камп Ноу".

На третьому місці в списку "Манчестер Юнайтед", який переслідують його суперники по чемпіонату Англії - "Манчестер Сіті" (5-е місце), "Челсі" (6-е місце), "Арсенал" (7-е місце), "Ліверпуль" (8-е місце). Всі чотири клуби збільшили свої доходи. "Манчестер Юнайтед" завдяки рекордному контрактом з технічним спонсором Adidas та договором з Chevrolet, яка протягом семи наступних років буде розміщувати свій логотип на футболках гравців.

На четвертому місці в списку мюнхенська "Баварія", яка за доходами від комерційних продажів сперечається з французьким "Парі Сен Жермен", проте явно програє суперникам у доходах від прав на телевізійні трансляції. Пояснюється це тим, що сам по собі чемпіонат Німеччини менш привабливим для вболівальників і рекламодавців, ніж першості Англії та Іспанії.

Лише 9-е місце займає кращий клуб Італії "Ювентус". Французький ПСЖ - 12-й. Замикає першу двадцятку стамбульський "Галатасарай" - єдиний клуб у рейтингу, який не представляэ найсильніші європейські футбольні ліги.

Нагадаємо, згідно з аналогічним рейтингом журналу минулого року "Реал" показав той самий результат.