ua en ru

Мадрид пообіцяв заблокувати референдум про незалежність Каталонії

Віце-прем'єр Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія назвала указ президента Каталонії Артура Маса про проведення референдуму про незалежність таким, що суперечить Конституції, і пообіцяла заблокувати його.

Віце-прем'єр Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія назвала указ президента Каталонії Артура Маса про проведення референдуму про незалежність таким, що суперечить Конституції, і пообіцяла заблокувати його.

У понеділок, 29 вересня, уряд Іспанії складе апеляцію на указ глави Каталонії і передасть її до Конституційного суду, який може заборонити проведення референдуму до тих пір, поки не буде прийнято остаточне рішення про його законність. Цей процес може розтягнутися на роки, повідомляє агентство Reuters.

"Жоден уряд, ніхто не може бути вище закону, тому що ніхто не може бути вище незалежної волі всього іспанського народу", - заявила Саенс де Сантамарія на терміновій прес-конференції, присвяченій каталонському референдуму.

"Ми глибоко шкодуємо про це (про підписання указу про референдум) і віримо, що ініціатива президента каталонського є помилкою. Вона розбиває каталонське суспільство і віддаляє каталонський народ від Європи і духу часу", - сказала віце-прем'єр Іспанії.

Політологи вважають, що Мас піддасться тиску партнерів по коаліції і буде намагатися організувати референдум, хоча раніше пообіцяв, що не буде йти проти закону. Президент Каталонії може оголосити про дострокові вибори після того, як Мадрид заблокує референдум, і використовувати їх, щоб дати каталонцям привід проголосувати з питання про незалежність від Іспанії.

Нагадаємо, сьогодні глава Каталонії Артур Мас призначив референдум про незалежність регіону на 9 листопада.

Як повідомлялося, 9 листопада учасники референдуму дадуть відповідь на два питання: "чи Хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи хотіли б Ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?".

Регіональний парламент Каталонії ухвалив закон, що дозволяє проведення референдуму про незалежність без згоди влади Іспанії, 19 вересня.