ua en ru

М.Саакашвілі пообіцяв ЄС ніколи не використовувати військову силу

Президент Грузії Михайло Саакашвілі, виступаючи сьогодні в Європарламенті у Страсбурзі, обіцяв "ніколи в житті не вдаватися до військової сили", в тому числі і щодо військ, які зайняли території Абхазії і Південної Осетії. "Ми не зробимо це, незважаючи на те, що Хартія ООН дає нам таке право", - наголосив М.Саакашвілі. Він закликав Москву до мирного діалогу, щоб покінчити з "двозначністю і невизначеністю положення, що склалося", а також заявив про необхідність "більш тісної та конструктивної співпраці з Російською Федерацією", передає РБК.

За словами очільника Грузії, керівнику країни, яка втратила частину своїх територій і має 500 тис. біженців, непросто давати подібні обіцянки. "Це прояв доброї волі. Ми продовжимо роботу в женевському форматі і хочемо висловити надію, що наша позиція підштовхне Росію до припинення блокування цих дискусій. Нам потрібен політичний діалог", - заявив М.Саакашвілі.

"Щоб такий діалог став реальністю, міжнародному співтовариству слід довести до російського лідера думку про те, що нинішнє положення є абсолютно неприйнятним", - зазначив грузинський лідер. "Цілком очевидно, що Росія окупувала території Грузії, і вона повинна бути кваліфікована як сторона, яка незаконно окупувала землі. ООН вже виступила з такою заявою, як і багато країн, і якщо це не окупація, то що ж це - військовий туризм? І якщо ми всі разом не засудимо такий стан, чому в Росії повинні вирішити, що вони зобов'язані вивести звідти війська?", - зауважив М.Саакашвілі.

"Я готовий працювати з російським керівництвом в ім'я того, щоб ми всі разом уникли в майбутньому жахливих наслідків воєнних конфліктів, створили важливі передумови для зміцнення миру і співробітництва в обопільних інтересах", - заявив президент Грузії. Він додав, що грузинська влада продовжать "будувати вільну демократичну країну за підтримки світового співтовариства і з дотриманням вимог міжнародного права". "Ми ніколи не відмовимося від ідеї об'єднання держави за сприяння вільних демократичних націй", - підсумував М.Саакашвілі.