ua en ru

М.Лупу: Правляча коаліція Молдови розпалася

Правляча в Молдові коаліція - "Альянс за європейську інтеграцію" - де-факто вже розпалася. Таку заяву зробив лідер Демократичної партії Молдови, екс-голова парламенту і колишній єдиний кандидат на посаду президента від правлячої коаліції Маріан Лупу, повідомляє РБК. За його словами, альянс по суті припинив своє існування після недавньої заяви прем'єр-міністра Молдови, лідера Ліберально-демократичної партії Володимира Філата про те, що він має намір виставити свою кандидатуру на президентських виборах, якщо громадяни республіки в ході конституційного референдуму 5 вересня підтримають ідею повернення до прямих всенародним виборам розділу держави. М.Лупу уточнив, що де-юре "Альянс за європейську інтеграцію" існує як форма управління, алгоритм функціонування уряду, певна формула для голосування в парламенті, але де-факто альянсу, як серйозного відповідального механізму, вже не існує.
Слід зазначити, що "Альянс за європейську інтеграцію" був створений після дострокових парламентських виборів, що відбулися 29 липня 2009 р. Його утворили Ліберально-демократична, Ліберальна, Демократична партії і альянс "Наша Молдова". Сформувавши парламентську більшість, вони створили коаліційний уряд за принципом алгоритму і домовилися про розподіл вищих державних постів. Голова Ліберальної партії Міхай Гімпу був обраний головою парламенту, лідер Ліберально-демократичної партії Володимир Філат призначений прем'єр-міністром, голова альянсу "Наша Молдавія" Серафім Урекян отримав посаду першого віце-спікера парламенту. Згідно домовленостям, лідерові Демократичної партії Маріану Лупу була віддана посада Президента Молдови, проте для його затвердження на цьому посаді в парламенті правлячої коаліції не вистачило голосів, оскільки представники опозиційної Партії комуністів навідріз відмовилися голосувати за кандидатуру свого колишнього соратника, що покинув партію весною цього року.
Парламент Молдови нинішнього скликання має бути розпущений, оскільки не зумів обрати Президента. Виконуючий обов'язки Президента Молдавії, голова парламенту Міхай Гімпу заявив, що підпише указ про розпуск парламенту і призначення дати нових виборів до парламенту після конституційного референдуму, наміченого на 5 вересня. Планується, що одночасні парламентські і президентські вибори пройдуть в Молдові в листопаді. Якщо раніше всі партії, що входять в правлячу коаліцію в Молдови, підтримували висунення на пост Президента країни М.Лупу єдиним кандидатом від альянсу, то зараз лідер Ліберально-демократичної партії, прем'єр-міністр Володимир Філат заявив, що його партія висуне власного кандидата на цей пост. Ним, безумовно, буде сам В.Філат, який заявив про намір балотуватися в Президенти, хоча формальне таке рішення повинно бути прийнято на з'їзді партії.