ua en ru

М.Ахмадінежад запропонував дружбу США

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, коментуючи інформацію про план військових дій США проти Ірану, запропонував дружбу США, передає Associated Press з посиланням на арабський канал Al-Jazeera, що транслював інтерв'ю іранського Президента.
При цьому М.Ахмадінежад відзначив, що Іран не боїться можливого нападу США, оскільки американські військові сили не змогли завдати поразки навіть нечисленній армії в Іраку, повідомляє РБК.
Раніше в серпні 2010 р. голова Об'єднаного комітету начальників штабів США адмірал Майкл Маллен повідомив, що у США є план військових дій проти Ірану, якщо дипломатичні методи не допоможуть запобігти отриманню Ісламською Республікою ядерної зброї. Адмірал додав, що "надзвичайно стурбований" можливими наслідками військового удару по Ірану. В той же час він відзначив, що неприпустимо дозволити Ірану оволодіти ядерною зброєю.
Після цього в серпні 2010 р. М.Ахмадінежад заявляв, що "Іран закликає до переговорів із Сполученими Штатами на вищому рівні, заснованим на взаємній пошані і справедливості".
Нагадаємо, в опублікованому на початку червня 2010 р. доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомлялося, що Іран розташовує майже 2,5 т низькозбагаченого урану - таку кількість досить для створення двох ядерних боєголовок. На сьогодні це кількість урану збагачена до рівня трохи більше 3% (ступінь збагачення збройового урану - більше 90%). Крім того, в доповіді наголошується, що Іран обзавівся новим обладнанням для вищого збагачення урану.
Керівництво Ісламської Республіки неодноразово підкреслювало, що ядерне паливо їй необхідне для дослідницького реактора, проте США і низка країн світового співтовариства підозрюють Тегеран в роботах із створення ядерної зброї.