ua en ru

Будь-яке рішення КСУ залишає тіло Конституції незмінним, - експерт

Будь-яке рішення КСУ залишає тіло Конституції недоторканим і незмінним. Таку думку висловив президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції М.Оніщук, коментуючи ситуацію довкола можливого рішення Конституційного суду на предмет визнання неконституційним закону № 2222.

«Конституція України (ст.152) та Закон України «Про Конституційний Суд України» визначають, що закони, які визнані неконституційними, втрачають чинність з моменту ухвалення рішення про їх неконституційність. Проте, рішення КСУ не створюють нових норм права, тому тіло Конституції залишається недоторканим і незмінним», - сказав М.Оніщук.

За його словами, будь-яке рішення Конституційного суду щодо визнання неконституційним закону № 2222, може створити лише підставу для започаткування процедури внесення змін до Конституції, оскільки усунути допущені Верховною Радою порушення процедури при внесенні змін до Конституції у 2004 році (якщо такі мали місце) у інший спосіб неможливо.

«Тому ті політичні сили, які мають на меті повернутися до Конституції зразка 2004 року, мають внести до Верховної Ради нову
конституційно-законодавчу ініціативу, отримати висновок Конституційного Суду, забезпечити попереднє схвалення в 226 голосів і остаточне в 300 голосів на наступній черговій сесії», - відзначив М.Оніщук. - Наразі, як відомо, у Верховній Раді відсутній законопроект про внесення змін до Конституції України з вказаної проблематики».