ua en ru

Ляшко допоміг зберегти коаліцію від розпаду, - політолог

Коаліція буде працювати і надалі, незважаючи на внутрішні протиріччя і конфлікти. Такої думки дотримується політолог Олеся Яхно-Белковська.

За її словами, на тривалому засіданні у вівторок рада коаліції ще раз вирішила, що єдність політичної більшості під час війни і кризи є більш важливим, ніж вузькополітичні інтереси окремих фракцій.

"Протягом трьох місяців координатором коаліції є Олег Ляшко, який отримав цю посаду позачергово, за згодою інших лідерів фракцій. Цей період став часом найбільших випробувань для парламентської більшості, кілька разів експерти пророкували його розпад. Однак після багатогодинних, часто нічних нарад рада коаліції завжди знаходив інший вихід: повернення непідготовлених законопроектів на доопрацювання, зміни в порядку денному, внесення значущих для колег правок або відставка одіозних політиків", - зазначила експерт.

Яхно-Белковська нагадала, що найбільше критики експертів і політиків викликали ті голосування, в яких окремі члени коаліції для збору голосів вступали в ситуативні союзи з представниками колишньої влади і ігнорували незгоду менших за кількістю фракцій. "На певному етапі повторення такої практики може призвести до реального демаршу і виходу кількох фракцій з діючої коаліції", - підкреслила вона.

Політолог висловила жаль, що законодавча робота парламенту протягом минулої сесії була далека від ідеальної.

"Рада працювала в режимі пожежної команди, оперативно гасячи нагальні проблеми або виправляючи допущені помилки. Виконання коаліційної угоди значно відстає від графіка, план законодавчого забезпечення реформ прийнятий, однак і він не реалізується. Потрібно посилення якості підготовки урядових законопроектів, поліпшення діалогу уряду з фракціями до внесення проектів, реформування інститутів законотворчості при Верховній Раді і більш ефективна робота підрозділів з написання законів в кожній фракції", - вважає експерт.