ua en ru

Ляшко назвав тендер на продаж частот 4G корупційною схемою

Ляшко назвав тендер на продаж частот 4G корупційною схемою Фото: Олег Ляшко (rada.gov.ua)

Ляшко заявив, що в результаті "схеми" в українців вкрали мінімум 15 млрд гривень

Тендер на продаж частот 4G є корупційною схемою, в результаті якої в українців вкрали мінімум 15 млрд гривень. Про це заявив народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, передають ЗМІ.

"Три російські компанії купили 4G частоти. Загальна сума, яка надійшла в державний бюджет, – 5,4 млрд гривень, або 205 млн доларів. Нацкомісія це затвердила своїм рішенням. А в лютому 2015 року 3G частоти були продані на суму 10 млрд гривень. По тодішньому курсу – це 750 млн доларів", – заявив Ляшко.

"Тобто в 2015 році частоти були продані за 750 млн доларів, а в 2018 – за 200 млн доларів. Де поділи 550 млн доларів?", - додав.

Крім того, Ляшко вважає, що стартова ціна за частоти 4G була істотно занижена.

"Затверджена мінімальна ціна на частоти 4G – 265 млн гривень. За оцінками, мінімальна ціна на їх продаж повинна була складати 4 млрд гривень. На конкурсі з шести лотів: три були продані за стартовою ціною, а три – з аукціону із зростанням ціни у чотири рази. А від тих, що були продані за стартовою ціною, держава фактично нічого не отримало. У підсумку, 30 частот продали за 2,5 млрд гривень, а 120 частот – по 3 млрд. Ми підрахували, що український бюджету внаслідок заниження в 15 разів стартової ціни на продаж 4G частот втратив 15 млрд гривень. Ми ходимо за кредитами, говоримо, що нічим зарплати і пенсії платити, а на одній тільки продаж 4G бюджет недоотримав 15 млрд гривень. Це така ж афера, як приватизація "Криворіжсталі", – вважає нардеп.

Ляшко звернувся в НАБУ, Генпрокуратуру і уряд з вимогою зупинити цю аферу – скасувати результати тендеру і провести новий, на чесних умовах. Лідер РПЛ переконаний, якщо вкрадені гроші повернути в держбюджет, потреби в кредитах МВФ і в підвищенні на його вимогу тарифів для населення не буде.